Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva na odločitev Meddržavnega sodišča v postopku Južne Afrike proti Izraelu

Slovenija pozdravlja današnjo odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), ki je v postopku tožbe Južne Afrike proti Izraelu med drugim odredilo, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom v Gazi in preprečiti genocid v Gazi.

"Pričakujem takojšnjo uresničitev današnje odločitve ICJ. Sodišče je izpostavilo pomen mednarodnega prava, saj je dopustilo nadaljnji postopek RJA proti Izraelu po konvenciji o genocidu in z začasnimi ukrepi odredilo Izraelu, da v Gazi zaščiti civilno prebivalstvo. Gre za jasna sporočila Izraelu, da mora takoj ustaviti morijo nad civilnim prebivalstvom v Gazi”, je ob objavi odločitve dejala ministrica Fajon.

Slovenija pričakuje, da bodo odločitev sodišča spoštovale vse strani v konfliktu.

ICJ je Izraelu odredil:

  • da se vzdrži vseh dejanj, ki so opredeljene v Konvenciji o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida (Konvencija o genocidu),
  • da prepreči in kaznuje vsako spodbujanje k tem dejanjem,
  • da nemudoma prepreči nesorazmerno ubijanje civilnega prebivalstva in povzročeno hudo škodo, vključno z življenjskimi razmerami,
  • da nemudoma omogoči humanitarno pomoč,
  • da stori vse za preprečitev uničenja in zagotovitev ohranitve dokazov,
  • da v enem mesecu predloži poročilo Sodišču.

Sodišče je izrecno opozorilo, da so vse strani v konfliktu zavezane k spoštovanju mednarodnega prava, izrazilo zaskrbljenost nad usodo talcev, ugrabljenih 7. oktobra in pozvalo k njegovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi.

Slovenija vztrajno poziva k takojšnjemu premirju v Gazi, dostavi humanitarne pomoči in k mirovnemu načrtu, ki bo vodil v rešitev dveh držav. Slednje predstavlja edino zagotovilo varnosti v Izraelu in miru v regiji.

Ključno je zagotoviti vse ukrepe za zaščito prebivalcev v Gazi in zmanjšanje njihovega trpljenja. “Okoli 26 tisoč civilnih žrtev, med njimi velika večina žensk in otrok, skoraj dva milijona razseljenih Palestincev, je  tragedija neizmernih razsežnosti. Gaza je postal grobišče otrok. Takojšnje premirje je naša kolektivna odgovornost. Svet je padel na preizkušnji humanosti”, je pred dnevi v New Yorku na zasedanju VS ZN dejala ministrica Tanja Fajon.