Skoči do osrednje vsebine

Ob prvi obletnici delovanja Ministrstva za solidarno prihodnost

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost danes obeležujemo prvo obletnico delovanja. Dosegli smo pomemben korak s sprejetjem Zakona o dolgotrajni oskrbi, začeli polagati sistemske temelje za javno stanovanjsko politiko in prispevali svoj delež v pomoči po vremenski ujmi.

Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je začelo delovati z uveljavitvijo Zakona o vladi (ZVRS-J) 24. januarja 2023, je bilo ustanovljeno za izvajanje vladnih zavez na področju najpomembnejših izzivov dolgotrajne oskrbe, stanovanjske politike in vprašanj ekonomske demokracije. Gre za teme, ki so bile pred nastopom te vlade in ustanovitvijo ministrstva potisnjene na politični rob, zato je bilo sprejemati politike na teh področjih toliko večji izziv. V prvem letu delovanja smo kljub temu dosegli pomembne premike. Novo ministrstvo se je uspelo kadrovsko okrepiti do te mere, da lahko vodimo ustrezne politike, ki bodo izboljšale razmere na področjih našega delovanja.

Kot enega najpomembnejših dosežkov Ministrstva za solidarno prihodnost v prvem letu delovanja izpostavljamo pripravo in sprejetje novega Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ureja predolgo zapostavljena vprašanja s področja socialnega varstva. Z zakonom smo zagotovili celovit sistem javnega financiranja, s katerim se bodo zagotavljale pravice in storitve, namenjene širši skupini ljudi, ki potrebujejo osnovno vsakodnevno pomoč in podporo za vključenost v skupnost. Gre za pomemben korak, s katerim ministrstvo prispeva svoj delež k izgradnji močnejšega in solidarnejšega javnega sistema dolgotrajne oskrbe. V začetku tega leta je v veljavo že stopil del Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki opredeljuje prvo pravico – oskrbovalca družinskega člana.

Poleg ključne sistemske spremembe na področju socialnega varstva je ministrstvo pripravilo tudi zakon za izboljšanje zapletene kadrovske situacije, ki ravno v teh dneh sklepa javno obravnavo. 

Na stanovanjskem področju smo po treh desetletjih zapostavljanja javne gradnje začeli vzpostavljati sistemske temelje nove javne stanovanjske politike. Prvi korak je bil oblikovanje direktorata za stanovanja, ki smo ga pomembno kadrovsko okrepili. Ob tem smo lani s 25,5 milijona evrov dokapitalizirali Stanovanjski sklad Republike Slovenije ter zagotovili, da bo ta enak znesek prejel tudi letos in prihodnje leto. Ministrstvo je preko tega zagotovilo nemoteno izgradnjo ali nadaljevanje izgradnje že začrtanih projektov stanovanjskih gradenj do konca vladnega mandata leta 2026. Ob tem poudarjamo, da se dokapitalizacija sklada že prevaja v konkretne gradbene številke – z njimi smo preko stanovanjskega sklada pognali (ali zaključili) gradnjo 1865 stanovanj po vsej državi. 

Velik poudarek smo dali tudi analizi področja, predvsem z obiski ministrske delegacije po državi, kjer smo dobili podroben strokovni vpogled v trenutne razmere na lokalnem stanovanjskem trgu. Vzporedno s tem smo vzpostavili tudi redne stike s ključnimi deležniki na področju javne gradnje, kot so republiški stanovanjski sklad in lokalni javni skladi. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport smo začeli pripravljati zakonsko ureditev, ki bo vzpostavila nova pravila in omejitve za kratkoročno oddajanje stanovanj prek platform, kot sta na primer Airbnb in Booking.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je prispevalo tudi svoj delež pri pomoči ljudem po katastrofalni vremenski ujmi avgusta lani. Tako smo med drugim zagotovili izjemno dodelitev stanovanj za tiste, ki so v poplavah ostali brez doma, ter pomagali pri kriznih nastanitvah za reševanje stisk starejših in odraslih s posebnimi potrebami. Zagotovili smo tudi ukrepe za nemoteno izvajanje socialnovarstvenih storitev v času izrednih razmer ter pripravili program in potrdili izplačila za popoplavno obnovo objektov, v katerih se izvajajo socialnovarstvene storitve.