Skoči do osrednje vsebine

Fajon na zasedanju zunanjih ministrov EU: Morija v Gazi se mora končati

Ministrica Tanja Fajon se je udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je bil tudi tokrat namenjen razpravi o ruski agresiji na Ukrajino ter razmeram na Bližnjem vzhodu. Zunanjim ministricam in ministrom EU so se v razpravi o Bližnjem vzhodu pridružili nekateri ministri iz regije, s katerimi so se dogovorili za okrepitev sodelovanja pri reševanju izraelsko-palestinskega konflikta.

Ministri so v razpravi o Bližnjem vzhodu posebej opozorili na alarmantne in čedalje slabše humanitarne razmere v Gazi, nujnost zaščite civilistov in izpustitve talcev. Poudarili so pomen nadaljnjih prizadevanj za iskanje politične rešitve dveh držav in vloge EU v tem procesu ter nujnost sodelovanja z državami regije. To je potrdila izmenjava mnenj s povabljenimi zunanjimi ministri Egipta, Jordanije, Saudove Arabije in generalnega sekretarja Lige Arabskih držav. Na ločenih neformalnih srečanjih sta se ministrom pridružila tudi minister za zunanje zadeve Izraela Israel Katz in minister za zunanje zadeve Palestinske oblasti Riad al-Maliki.

Ministri EU in ministri iz regije so se strinjali, da je nujno izboljšati obupne humanitarne razmere v Gazi ter da morajo tako evropske kot države v regiji delati skupaj za dosego trajne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta. "Ponovno sem pozvala k takojšnjemu premirju v Gazi. Od brutalnega napada Hamasa 7. oktobra je v Gazi ubit 1 na 100 Palestincev. Po več kot 100 dneh vojne je humanitarna situacija v Gazi katastrofalna. Humanitarna kriza, ki se dogaja pred našimi očmi, je test za našo kolektivno humanost. Zato sta neoviran dostop do humanitarne pomoči in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava ključna. Morija v Gazi se mora končati. Slovenija podpira danes predstavljen načrt EU s postopnimi koraki za trajno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta. Le rešitev dveh držav lahko dolgoročno zagotovi dostojno življenje za Palestince in varnost za Izraelce," je ob robu zasedanja povedala Fajonova in dodala, da bo ta sporočila prenesla na jutrišnjem ministrskem zasedanju Varnostnega sveta v New Yorku.

V razpravi o Ukrajini je ministrica Fajon poudarila: "Zagotoviti moramo stalno finančno podporo Ukrajini, o kateri bo odločil Evropski svet. Odločni smo pri doseganju jasnega cilja – miru – in za to uporabljamo vsa orodja, ki so nam na voljo." Ministrom se je uvodoma preko konferenčnega klica pridružil minister za zunanje zadeve Ukrajine Dmitro Kuleba, ki je predstavil aktualno dogajanje in potrebe Ukrajine. Ministrica Fajon je tudi povedala, da bo Slovenija še naprej pomagala Ukrajini, dokler bo potrebno. Zavzela se je še za učinkovito izvajanje sankcij in analizo učinka teh na evropsko gospodarstvo. Opozorila je na vprašanje odgovornosti za zločine in spomnila na Ljubljansko-haaško konvencijo, ki bo v kratkem na voljo za podpis.

Ministri so na zasedanju obsodili napade Hutijev v Rdečem morju in zagotovili, da bo Evropska unija zaščitila svoje gospodarske interese. "Smo v stiku z Luko Koper, ki zaenkrat nima večjih težav zaradi motenj v ladijskem prometu," je ob robu zasedanja še dejala ministrica.