Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretarki iz Kabineta predsednika vlade dijakom predstavili vlado in svoje delo

Vlado so obiskali dijaki Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana in Srednje trgovske in aranžerske šola Ljubljana, medtem ko se dijakom iz Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor v današnjem snežnem metežu ni uspelo prebiti do Ljubljane.

V dveh urah so imeli dijaki priložnost spoznati vlado, njene naloge, način dela in se pogovoriti z državnima sekretarkama v Kabinetu predsednika vlade, Maksimiljano Polak in dr. Kajo Širok ter Andrejem Šterom, ki vodi vladni klicni center za poplave. Poleg omenjenih visokih vladnih predstavnikov smo dijake sprejeli tudi predstavniki Kabineta predsednika vlade, Urada vlade za komuniciranje in Protokola RS. Pri obiskih pa sodelujejo tudi sodelavci iz Policije, Generalnega sekretariata vlade in JGZ Brdo.

Tokrat smo morali zaradi zasedenosti velike vladne sejne sobe na Gregorčičevi 27 večji del obiska dijakov izpeljati v predsedniški palači. Kristalno dvorano so sodelavci Generalnega sekretariata vlade pripravili na obisk dijakov s spremljevalci, pred tem pa poskrbeli tudi za čiščenje snega okoli palače. Obiskovalce iz Ljubljane smo tako sprejeli pravočasno in varno.

Dijakom so državni sekretark in vodja klicnega centra predstavili predvsem dve temi, kako preprečevati sovražni govor in ukrepanje vlade ter vse ostale civilne družbe po poletnih katastrofalnih poplavah. Ključno sporočilo mladim je bilo, kako pomembno je prisluhniti in pomagati drug drugemu in ne le čakati, da ukrepa nekdo drug. V tem okviru je pomembna tudi udeležba na volitvah in nekateri od dijakov, ki so že polnoletni, bodo letos lahko sodelovali na volitvah v Evropski parlament.

Po predstavitvi dela vlade sta sledili tudi predstavitev predsedniške palače, protokola in nacionalnih simbolov s strani predstavnika Protokola RS in predstavitev dela Urada vlade za komuniciranje. Slednja poteka v medijskem središču. Dijaki so sodelovali pri simulaciji novinarske konference vlade in imeli priložnost pokomentirati posamezne predstavitve vladnih predstavnikov. V pogovoru pa so predstavili tudi svoje karierne načrte, med katerimi ni bilo veliko zanimanja za delo v vladi. Si pa želijo večinoma nadaljevati študij, nekateri celo v tujini. Vsem želimo dobre odločitve in uspešno doseganje izbranih ciljev.

Fotografije z obiska dijakov Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana in Srednje trgovske in aranžerske šola Ljubljana so na voljo na vladnem Flickr računu.