Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin z namestnikom ministra za zunanje zadeve Turčije Bozayjem o krepitvi odnosov

Državni sekretar Marko Štucin se je na političnih konzultacijah v Ankari sestal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Republike Turčije Mehmetom Kemalom Bozayjem. Sogovornika sta pozdravila razvejan politični dialog ter izmenjala stališča o aktualnih zunanjepolitičnih temah.
državni sekretar Štucin z delagacijo za omizjem, pogovori s Turki

Državni sekretar Štucin z namestnikom ministra za zunanje zadeve Bozayem v Turčiji o krepitvi odnosov med državama | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar v ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Štucin in namestnik ministra za zunanje zadeve Bozay sta izrazila zadovoljstvo nad zelo dobrim dvostranskim  sodelovanjem med Slovenijo in Turčijo. Sogovornika sta pregledala možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja na različnih področjih, s posebnim poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja. Slovenija in Turčija sta leta 2011 sklenili strateško partnerstvo in trenutno usklajujeta akcijski načrt za naslednje triletno obdobje, ki predstavlja izvedbeni akt partnerstva. "V zadnjih letih opažamo povečano aktivnost med državama na številnih področjih, predvsem gospodarskem, kjer blagovna menjava vseskozi raste," je dejal državni sekretar Štucin.

Izmenjala sta tudi poglede glede vojne v Ukrajini in razmer na Bližnjem vzhodu. Posebno pozornost sta namenila Zahodnemu Balkanu, kjer Slovenija in Turčija delita stališča o pomenu zagotavljanja stabilnosti regije in integracije v EU. Govorila sta tudi o aktualnih temah z dnevnega reda Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, vključno s ciprskim vprašanjem. V pogovoru sta pregledala možne korake v smeri konstruktivnega sodelovanja med EU in Turčijo, vključno z možnostjo modernizacije carinske unije.