Skoči do osrednje vsebine

Mnenje vlade o predlogu novele zakona o varstvu okolja

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja, ki sta ga Državnemu zboru predložila EKO ANHOVO in DOLINA SOČE – društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo ter Zavod raziskovalni Inštitut 8. marec skupaj s 6012 overjenimi podpisi volivk in volivcev in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Vlada podpira zahtevo po zagotovitvi zdravega življenjskega okolja vsem prebivalkam in prebivalcem Republike Slovenije, pri čemer meni, da je treba k reševanju okoljske problematike na območju celotne Slovenije, torej tudi na območju Občine Kanal ob Soči, pristopiti sistematično, z jasnimi končnimi cilji, metodologijami in postopki. Vlada ni naklonjena urejanju okoljske problematike z določbami, ki urejajo posamične primere. Predlog novele zakona posega v sistemske določbe, katerih izvršljivost je pogojena s podzakonskimi predpisi za vse ostale naprave. Takšen pristop je vprašljiv z vidika razmerja med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti.

Vlada je kljub navedenemu naklonjena zagotavljanju višjih okoljskih standardov, zato bi ob ustreznih popravkih posameznih določb predloga zakona, ta zakon lahko podprla. Predvsem se navedeno nanaša na strožje zahteve pri izvajanju obratovalnega monitoringa in poročanju o rezultatih obratovalnega monitoringa ter povišanju glob za prekrške v zvezi z obratovalnim monitoringom. V delu, ki se nanaša na izenačitev zahtev za obratovanje naprav za sosežig z zahtevami, ki trenutno veljajo za sežigalnice, pa so sicer za Vlado sprejemljive, vendar nesistemske, saj v sistemskem zakonu urejajo podrobnosti, za katere zakon pooblašča Vlado ali ministra. Vlada zato meni, da bi bilo to pravnosistemsko primerneje urejati s podzakonskimi predpisi.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo