Skoči do osrednje vsebine

GOVSI podkast: širimo nabor oblik komuniciranja z javnostjo

Na Uradu vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) pripravljamo prvi vladni podkast z imenom »GOVSI podkast«. Gre za (video) podkast Vlade Republike Slovenije, s katerim širimo ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepimo transparentnost vladnega delovanja.
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec gosta prvega vladnega podkasta. Oddajo vodi Boštjan Lajovic.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec gosta prvega vladnega podkasta. Oddajo vodi Boštjan Lajovic. | Avtor: UKOM

1 / 2

Ukom je namreč skladno s poslovnikom vlade dolžan zagotavljati javnost dela vlade. Podkast bo namenjen poglobljeni predstavitvi vladnih vsebin in drugih aktualnih družbeno pomembnih tematik. Ta oblika komuniciranja poleg bolj neposrednega stika z javnostjo daje tudi prostor za temeljito, lahko tudi bolj jasno pojasnjevanje vladnih odločitev, načrtov, politik ali pogledov.

Gostje bodo zanimivi in zelo raznoliki – od ministrov, državnih sekretarjev in drugih vladnih predstavnikov do strokovnjakov različnih strok in znanj.

Podkast bo v celoti nastajal v produkciji in v prostorih Ukoma. Imeli bomo več voditeljev. Praviloma bodo to zaposleni v državni oziroma javni upravi, po potrebi (glede na vsebino epizode) pa bomo sodelovali s kakšnim zunanjim sodelavcem oziroma sodelavko. Oddaje bodo predvidoma objavljene ob petkih dopoldne, za zdaj pa načrtujemo eno do dve oddaji na mesec.

Podkast je digitalna vsebina, ki jo je mogoče s spleta v prenesti na računalnik ali prenosno napravo. Gre za enega od utečenih kanalov komuniciranja, ki je vse bolj priljubljen tudi v tujini. Pri komuniciranju s prebivalci ga uporabljajo tudi nekatere evropske vlade, med drugim Nemčija, Francija, avstrijski parlament ter italijansko in belgijsko zunanje ministrstvo.

Podkast bo za poslušanje in ogled dostopen na vseh priljubljenih platformah za podkaste, kot so Apple, Spotify, Amazon, Googlovi Podkasti ter na vladni spletni strani GOVSI podkast, vladnem kanalu na YouTubu ter vladnih družbenih omrežjih.

Prvi podkast bo na voljo že 19. januarja 2024. Izbor prve teme ni naključen. Letos praznujemo 20 let vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato, s 1. januarjem letos pa je Slovenija za dve leti postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Za prva gosta smo zato izbrali ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in ministra za obrambo Marjana Šarca, oddajo pa bo vodil Boštjan Lajovic.

Vabljeni k ogledu in poslušanju!