Skoči do osrednje vsebine

Na Igu je z usposabljanjem za poklicne gasilce začela 31. generacija

Z usposabljanjem v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je danes začela 31. generacija kandidatov za poklicne gasilce. Nagovoril jih je minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril pomen in poslanstvo gasilskega poklica ter izrazil prepričanje, da bodo imeli med šolanjem na razpolago najboljšo opremo, znanje in inštruktorje. Kandidatom je zaželel uspešno šolanje.

Kandidate so pozdravili tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar, predsednik Združenja poklicnih gasilcev Miran Korošak in direktorica Urada za preventivo, usposabljanja in načrtovanje na Upravi za zaščito in reševanje Olga Andrejek.

Letošnja generacija šteje 46 kandidatov, ki prihajajo iz 22 različnih gasilskih enot. Usposabljanje poteka od 3. januarja do 20. junija 2024 in je sestavljen iz 401 ure teorije in 518 ur prakse. Poudarek je na spoznavanju osnovnih gasilskih veščin in operativnih postopkov dela na požarnih in tehničnih intervencijah ter na posredovanjih ob nesrečah z nevarnimi snovmi. V sklopu usposabljanja bodo kandidati 14 dni praktičnega dela opravili tudi v Enoti Sežana ter 14 dni v svojih matičnih enotah.

Ob koncu usposabljanja bodo kandidati za poklicne gasilce opravljali zaključne izpite, in sicer iz gasilskega orodja in naprav, osnovnih gasilskih veščin, operativnih postopkov dela in požarne varnosti, na koncu pa morajo uspešno opraviti tudi praktično vajo.

Minister Šarec stoji za govorniškim pultom

Minister za obrambo Marjan Šarec je nagovoril 31. generacijo kandidatov za poklicne gasilce | Avtor: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

1 / 4