Skoči do osrednje vsebine

169. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada se je seznanila s Seznamom upravičencev do tretjega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih iz avgusta 2023, podaljšala je Posebni vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter na mesto državnega sekretarja v Ministrstvu za naravne vire in prostor imenovala mag. Mirana Gajška.

Tretji paket predplačil za obnovo lastnikom stanovanjskih objektov, poškodovanih v poplavah in plazovih avgusta 2023

Vlada se je seznanila s Seznamom upravičencev do tretjega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih iz avgusta 2023. Predplačilo bo izplačano 1451 upravičencem v skupni višini 7.023.017,83 evra.

Seznam upravičencev na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravi Ministrstvo za naravne vire in prostor, sredstva pa bo v naslednjih dneh nakazala Finančna uprava. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

Predplačila bodo sicer izvedena v štirih tranšah, v skupnem znesku okoli 30 milijonov evrov. V prvi tranši, ki je bila izplačana 6. decembra 2023, je predplačila prejelo 1932 upravičencev, v skupni višini 4.571.557,60 evrov. V drugi tranši, izplačani 19. decembra, je predplačilo prejelo 2815 upravičencev v skupni višini 18.123.727,33 evra.

V skladu z novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A) se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku, in sicer v višini 20 odstotkov ocenjene škode, zavedene v spletni aplikaciji Ajda, kadar znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov, ob upoštevanju podatkov o površini stanovanja iz katastra nepremičnin. Predplačil se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja objekta.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Vlada podaljšala Posebni vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva

Vlada je podaljšala Posebni vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva (Posebni vladni projekt) z dne 24. 1. 2023 in hkrati sprejela novelirano besedilo Posebnega vladnega projekta. Finančna sredstva za izvajanje Vladnega projekta se zagotovijo iz proračunskih sredstev Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstva za solidarno prihodnost.

Posebni vladni projekt je bil sprejet na podlagi Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev in o realizaciji Dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj. Le-ta določa, da stranke sporazuma soglašajo, da Vlada v sodelovanju s sindikati, podpisniki sporazuma, pripravi merila in kriterije, na podlagi katerih je sprejela Posebni vladni projekt, ki je omogočil izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva.

V praksi še vedno prihaja do situacij, ko izvajalci na podlagi razpisanih prostih delovnih mest za delovna mesta v plačni skupini J ne morejo dobiti ustreznih zaposlitev oziroma tudi če se sklene pogodba o zaposlitvi, jo javni uslužbenec odpove, zaradi česar se povečuje tveganje oddajanja storitev zunanjim izvajalcem (t. i. outsourcing).

Na podlagi navedenega je Vlada podaljšala Posebni vladni projekt za vzpostavitev možnosti dodatnega nagrajevanja bolj obremenjenih javnih uslužbencev na določenih delovnih mestih v plačni skupini J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec izplača delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v višini do 150  evrov bruto I za polni delovni čas.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada potrdila proračunske prerazporeditve

Vlada je danes odločila o prerazporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Te se med drugim nanašajo na izplačilo pomoči po poplavah.

Na Finančno upravo Republike Slovenije bomo razporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v višini dveh milijonov evrov. Namenjena bodo izplačilu tretjega sklopa predplačil za obnovo stanovanj po poplavah. Njihova vrednost sicer znaša sedem milijonov evrov, vendar finančna uprava že razpolaga s svojimi sredstvi v višini pet milijonov evrov.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo neporabljena sredstva za blaženje draginje v višini 15,6 milijona evrov iz svojega finančnega načrta prerazporedilo v rezervo za financiranje draginje pri Ministrstvu za finance.

Ministrstvo za zdravje pa bo v rezervo pri Ministrstvu za finance prerazporedilo neporabljene pravice porabe, povezane s covidom-19, v višini 35 milijonov evrov.

Vir: Ministrstvo za finance

Imenovanje državnega sekretarja na Ministrstvu za naravne vire in prostor

Vlada je z jutrišnjim dnem na mesto državnega sekretarja v Ministrstvu za naravne vire in prostor imenovala mag. Mirana Gajška.

Miran Gajšek je po izobrazbi magister prostorskega in urbanističnega načrtovanja.

Na svoji poklicni poti je deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem. Med drugim je bil mladi raziskovalec na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije, kasneje pa zaposlen na Ministrstvu za okolje in prostor – Uradu RS za prostorsko planiranje, na Oddelku za regionalno prostorsko planiranje. Ob prelomu tisočletja je nastopil službo direktorja Zavoda za planiranje in izgradnjo Mestne občine Celje. V nadaljevanju je bil načelnik Oddelka za urejanje okolja na Mestni občini Ljubljana. Nazadnje je delal na Mestni občini Celje kot vodja Oddelka za okolje, prostor in komunalo.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor