Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v deseterici najboljših držav pri zagotavljanju dostopa do verodostojnih podatkov

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) je v indeksu odprtih podatkov OURData ocenila, da ostajamo med prvimi desetimi državami OECD, ki vztrajno in sistematično skrbijo za ustrezno zagotavljanje dostopa do odprtih podatkov in spodbujajo uporabo verodostojnih podatkov v korist celotne družbe in gospodarstva.

Slovenija je od objave prejšnjega indeksa leta 2019 napredovala iz 10. na 7. mesto na lestvici.

V deseterici najuspešnejših držav s področja odprtih podatkov so poleg Slovenije še Južna Koreja, Francija, Poljska, Estonija, Španija, Irska, Danska, Švedska in Litva. Te države po mnenju OECD kažejo celovit pristop k pobudam za odprte podatke z uravnoteženo uspešnostjo v vseh treh stebrih indeksa (razpoložljivost podatkov, dostopnost podatkov in podpora vlade za ponovno uporabo podatkov). Tokratna raziskava (v angleščini) zajema obdobje med leti 2020 in 2021, v njej pa so strokovnjaki analizirali več kot 670 podatkov točk, zbranih iz 36 držav OECD in štirih držav pristopnic v letu 2022. V primerjavi s predhodnim indeksom OURData 2019 so Španija, Irska in Slovenija ostale med prvimi desetimi, kar po oceni OECD kaže na vztrajna in sistematična prizadevanja pri politiki odprtih podatkov.

Krovna strategija Digitalna Slovenija 2030 opredeljuje podatke kot strateško surovino in gonilo pametne družbe 5.0 ter poudarja, da je izjemnega pomena zagotavljanje ažurnih, pravočasnih in celovitih podatkov. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo se prav tako zavedamo, da odprti podatki spodbujajo preglednost, odgovornost in inovacije. S tem ko so podatki prosto dostopni javnosti, omogočajo večji nadzor nad vladnimi ukrepi, spodbujajo sodelovanje ter omogočajo razvoj novih rešitev.

V Sloveniji imamo v ta namen vzpostavljen nacionalni portal odprtih podatkov, imenovan OPSI (Odprti podatki Slovenije), ki predstavlja enotno nacionalno spletno točko za objavo odprtih podatkov za celotni javni sektor. Portal OPSI ima dvojno funkcijo:

  1.  predstavlja centralni katalog evidenc in zbirk podatkov v državi, torej centralni popis metapodatkov o vseh evidencah in podatkovnih zbirkah, ki jih vodijo državni organi, občine in drugi organi javnega sektorja in
  2. predstavlja enotno spletno mesto tudi za objavo podatkov iz zbirk v odprtih in strojno berljivih formatih.

Portal OPSI poleg podatkov državnih organov vključuje tudi objavo odprtih podatkov lokalnih skupnosti. Portal zagotavlja vsem pravico do brezplačne in enostavne ponovne uporabe tistih prosto dostopnih podatkov, ki so objavljeni na način "odprtih podatkov," in sicer za katerikoli (neprofitni/profitni) namen.

Poleg tega na ministrstvu na podlagi spoznanj in priporočil OECD izvajamo aktivnosti za krepitev upravljanja podatkov v javnem sektorju. To nameravamo doseči preko opredelitve namenske vloge skrbnika podatkov v vsakem ministrstvu in z vzpostavitvijo mreže skrbnikov podatkov, ki jih bo združevala. Mreža bo pomagala spodbujati koordinacijo in sodelovanje pri reševanju skupnih izzivov na poti k večji podatkovni zrelosti v slovenskem javnem sektorju, kar je osnova tudi za analitiko in uniformirano odločanje ter uporabo modelov umetne inteligence. Medresorsko delovno skupino skrbnikov podatkov (angleško Data Stewards) vodi sodelavec na Ministrstvu za digitalno preobrazbo mag. Aleš Veršič.