Skoči do osrednje vsebine

S podpisom pogodbe zagotovljeno nemoteno izvajanje javne službe STA v letu 2024

"Veseli me, da smo danes podpisali pogodbo s Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki za leto 2024 namenja dovolj sredstev za izvajanje javne službe, je ob podpisu poudarila direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.
Direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman in direktor STA Igor Kadunc se rokujeta

Podpis pogodbe med direktorico Urada vlade za komuniciranje Petro Bezjak Cirman in direktorjem STA Igorjem Kaduncem | Avtor: Anže Malovrh/STA

1 / 2

Vlada je na 85. redni seji v imenu ustanovitelja in edinega družbenika družbe STA sklenila pogodbo o opravljanju javne službe STA v letu 2024, za podpis in izvajanje pogodbe pa pooblastila direktorico Urada vlade za komuniciranje Petro Bezjak Cirman. Vrednost pogodbe je v primerjavi z letošnjo višja za 125.000 evrov oziroma za 5,5 odstotka in znaša 2.397.000 evrov.

Direktor STA Igor Kadunc se je ob podpisu zahvalil vsem, ki so bili vključeni v proces odobritve nekoliko višjega zneska, kot je bil na voljo STA za leto 2023. "Zavedamo se, da to pomeni veliko v časih, ko se vlada sooča s povečanimi pričakovanji na vseh straneh. Odobreni znesek pomeni za nas možnost in hkrati obvezo, da nadaljujemo kvalitetno delo," je poudaril in dodal, da se zavedajo pomena izčrpnega in korektnega obveščanja javnosti. "To je naša obveza tudi do naročnikov, ki nam omogočajo pridobivanje dodatnih prihodkov. Aktivni smo tudi pri pridobivanju sredstev s sodelovanjem v različnih evropskih in domačih projektih, ki nam omogočajo sledenje novostim, med drugim tudi na področju umetne inteligence in sodobnih tehnologij."

Direktorica Bezjak Cirman je poudarila, da je STA izjemno pomemben javni medij v Sloveniji, zaradi katerega so informacije o najpomembnejših dogodkih doma in po svetu dostopne vsem prebivalkam in prebivalcem. Dodala je tudi, da si bo vlada še naprej prizadevala za svobodo medijev in njihovo neodvisno delovanje.

Slovenska tiskovna agencija skladno z Zakonom o STA opravlja javno službo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe domače in tuje javnosti. Dolžnost Vlade, ki v imenu Republike Slovenije izvaja pravice družbenika, je zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA.