Skoči do osrednje vsebine

Nov pristop za uvoz blaga v Združeno kraljestvo, ki se bo postopoma uvajal od konca januarja 2024

V avgustu 2023 je vlada Združenega kraljestva pripravila dokument, v katerem so podrobneje določili časovnico za pričetek izvajanja uradnega nadzora pri uvozu pošiljk živali, živil živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov ter kategorizacijo živali in blaga glede na tveganje za prenos bolezni na ljudi in živali.

V dokumentu z naslovom Ciljni model delovanja za mejni nadzor (angleško The Border Target Operating Model - BTOM) so opisane in določene kategorije blaga glede na tveganje in z njim povezanimi uvoznimi zahtevami in postopki (nizko tveganje, srednje tveganje, visoko tveganje).

Kategorizacijo blaga, ki ga želite izvoziti v Združeno kraljestvo, morate izvozniki preveriti na spletni strani vlade Združenega kraljestva (v angleščini), saj se lahko kategorizacija tveganja skozi čas tudi spremeni.

Vlada Združenega kraljestva je za lažji prehod na spremembe pripravila niz spletnih seminarjev (v angleščini).

Pomembno je, da se izvajalci dejavnosti v sodelovanju s svojimi trgovinskimi partnerji v Združenem kraljestvu na nov sistem čim bolje pripravite.

Informacije o časovnici prehoda na nov režim nadzora in pogoje za uvoz v Združeno kraljestvo najdete v temi Izvoz živali, živil živalskega izvora in ostalih proizvodov živalskega izvora v Združeno kraljestvo (razen Severne Irske).