Skoči do osrednje vsebine

Državni zbor sprejel spremembe Gradbenega zakona

Državni zbor Slovenije je 14. decembra sprejel novelo Gradbenega zakona. S sprejetimi spremembami zakona se rešuje kadrovska problematika gradbene inšpekcije in uvaja postopna uvedba sistema eGraditev, ki bo uvedla digitalizacijo na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj.

Sprememba Gradbenega zakona uveljavlja postopno uvedbo sistema eGraditev. Sistem, ki bo omogočal elektronsko poslovanje na upravnih organih (tudi pridobivanje gradbenega dovoljenja), bo  najprej začel delovati marca 2024 na Upravni enoti Postojna, nato pa se bo do januarja 2026 postopno razširil na druge upravne enote in ministrstvo. Prek sistema bo mogoče vložiti elektronsko vlogo, jo dopolniti, pridobiti mnenje mnenjedajalca in izdelati odločbo.

Po vzpostavitvi sistema bo začela veljati tudi določba o plačilu komunalnega prispevka za novogradnje in rekonstrukcije. Za zdaj se prispevek plača pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, ko bo začel v celoti delovati sistem eGraditev, pa ga bo investitor plačal ob prijavi začetka gradnje, občina pa bo plačilo v sistemu potrdila.  Z vzpostavitvijo sistema je povezana tudi prijava začetka del, ko gre za enostavne objekte, kot so nadstrešnice, ute, drvarnice. Gradnjo teh bo namreč, ko bo sistem začel delovati, prijaviti občini, za zdaj pa to še ni potrebno. 


Zakon znižuje tudi raven izobrazbe kot pogoj za pridobitev statusa gradbenega inšpektorja. Za imenovanje bo po novem dovoljena nižja stopnja izobrazbe (prva bolonjska stopnja), ob dodatnem pogoju štirih let delovnih izkušenj s področja graditve objektov. S tem bo omogočena kadrovska okrepitev inšpektorata in večji nabor potencialnih novih gradbenih inšpektorjev. Število gradbenih inšpektorjev je v desetih letih padlo s 77 na 62, povprečna starost inšpektorja je 55 let, pri čemer bo v naslednjih dveh, treh letih pogoje za upokojitev izpolnila tretjina inšpektorjev.