Skoči do osrednje vsebine

Drugi Globalni forum o beguncih

Slovenska delegacija se v Ženevi udeležuje Globalnega foruma o beguncih (angleško Global Refugee Forum), ki se osredotoča na krepitev mednarodne solidarnosti in delitve bremen pri soočanju s številno begunsko populacijo na globalni ravni.
Nagovor visokega komisarja Združenih narodov za begunce Filippa Grandija na otvoritvi plenarnega zasedanja

Nagovor visokega komisarja Združenih narodov za begunce Filippa Grandija na otvoritvi plenarnega zasedanja | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Forum predstavlja osrednjo platformo v podporo izvajanju ciljev in zavez določenih v Globalnem dogovoru o beguncih. V času humanitarnih kriz, ki na svetovni ravni skokovito naraščajo zaradi uporabe sile, podnebnih sprememb in drugih varnostnih groženj, je ključno globalno partnerstvo ter solidarno prispevanje in odziv posameznih držav, mednarodnih institucij in zasebnega sektorja.

Slovenija si prizadeva za krepitev zakonitih poti priseljevanja in bo na plenarnem zasedanju foruma predstavila aktualni projekt preselitve 50 državljanov Sirije in Afganistana iz Turčije v Slovenijo. Gre prednostno za družine, matere samohranilke, samske ženske in mladoletnike brez spremstva, ki so bili žrtve potresa v Turčiji.

Poudarila bo izvajanje razvojnih projektov minskega čiščenja za varen dostop do doma, obdelovalne zemlje in prehransko varnost v Ukrajini, Iraku, Siriji in Libanonu. Zaradi celovite ureditve vprašanja statusa oseb brez državljanstva, se bo na zasedanju zavezala k pristopu Konvencije o zmanjšanju števila oseb brez državljanstva iz leta 1961.

V sklopu lokalnih partnerstev se bo Slovenija zavezala za krepitev integracije beguncev v družbo in lokalno skupnost preko športa. Podprla bo izboljšanje mednarodnega sodelovanja v okviru statističnega zbiranja podatkov o beguncih ter razlogih razseljevanja, s posebnim poudarkom na enakosti spolov.

Slovenska delegacija bo na zasedanju poudarila pomen skupnih prizadevanj na strani preprečevanja in odpravljanja temeljnih vzrokov prisilnega razseljevanja ter pomen skupnega vlaganja v izgradnjo odpornosti in preventivno delovanje.