Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na srečanju veleposlanikov držav članic EU v Sloveniji

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes v Evropski hiši udeležil srečanja veleposlanikov držav članic EU v Sloveniji, ki ga je gostil veleposlanik Španije Juan Aristegui Laborde.
Predsednik vlade z veleposlanikom

Premier dr. Golob na srečanju veleposlanikov držav članic EU v Sloveniji | Avtor: Žan Kolman/Kabinet predsednika vlade

1 / 3

Pogovor ob zaključku predsedovanja Španije Svetu EU je bil osredotočen na aktualne teme v Uniji. Sogovorniki so posebno pozornost namenili vsebinam, ki bodo obravnavane na zasedanju Evropskega sveta, kot so širitev, tudi v povezavi z notranjimi reformami EU, razmere v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter revizija večletnega finančnega okvira.

Predsednik vlade je med drugim izpostavil, da je širitveni proces s tako imenovanim triom – Ukrajino, Gruzijo in Moldavijo – in na Zahodni Balkan v geostrateškem interesu EU. Gre za investicijo EU v mir, varnost, stabilnost in blaginjo. Slovenija podpira začetek pogajanj z Ukrajino in Moldavijo ter podelitev statusa kandidatke Gruziji. Premier je ob tem opozoril, da v trenutni situaciji tudi Zahodni Balkan potrebuje pozitivno sporočilo, zato se Slovenija zavzema za formalno odprtje pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino na decembrskem Evropskem svetu. O tem je dr. Golob pred mesecem dni poslal tudi pismo predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu.

Predsednik vlade dr. Golob je poudaril tudi nujnost dogovora voditeljev o reviziji večletnega finančnega okvira EU. Izpostavil je, da je treba zagotoviti ustrezna dodatna sredstva tako za pomoč Ukrajini kot tudi za ostala prioritetna področja, še posebej za financiranje Solidarnostnega sklada EU. Evropa se namreč vse pogosteje sooča z obsežnimi naravnimi nesrečami, ki smo jim bili priča tudi avgusta v Sloveniji.