Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za kmetijstvo in ribištvo o novih genomskih tehnikah in označevanju porekla medu

Svet je obravnaval kompromisni predlog uredbe o novih genomskih tehnikah ter opravil razpravo glede označevanja porekla mešanice medu. Na zasedanju, ki se ga je drugi dan udeležila državna sekretarka Eva Knez, so obravnavali predlog uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, seznanili pa so se tudi z razmerami na kmetijskih trgih in z izvajanjem strateških načrtov SKP.
Državna sekretarka sedi za mizo in poskuša zasedanje.

Državna sekretarka Eva Knez. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Tokratno zasedanje se je začelo že v nedeljo z obravnavo ribiških točk, ko so ministri, pristojni za ribištvo, začeli s prizadevanjem za dosego političnega dogovora o predlogu za ribolovne možnosti v Atlantiku in Severnem morju za leto 2024, za nekatere staleže pa tudi za leti 2025 in 2026, ter o predlogu za ribolovne možnosti v Sredozemskem in Črnem morju za leto 2024. Špansko predsedstvo pričakuje dogovor do konca drugega dne.

Drugi dan zasedanja so bile na dnevnem redu kmetijske točke. Obravnavali so kompromisni predlog Uredbe, ki ureja uporabo rastlin pridobljenih z novimi genomskimi tehnikami. Za Slovenijo predstavljen predlog ni sprejemljiv in ga zato tudi ni podprla. »Ključnega pomena je pristop »od primera do primera« in znanstvena ocena tveganja ter zahteva glede obveznega označevanja, kar mora veljati za vse proizvode, ki vsebujejo rastline, pridobljene z novimi genomskimi tehnikami. Poleg tega se Slovenija ne strinja z uporabo rastlin, pridobljenih z novimi genomskimi tehnikami v ekološkem kmetovanju, zaradi premalo informacij o njihovem vplivu na zdravje ljudi in živali ter biotsko raznovrstnost,« je v predstavitvi stališča dejala državna sekretarka Eva Knez.

Svet je se danes seznanil tudi z napredkom obravnave Predloga direktive o spremembi različnih direktiv o zajtrku. Za Slovenijo pomembna točka med drugim vključuje tudi revizijo direktive o medu v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanice medu. Slovenije se ob teh spremembah zavzema  za vzpostavitev jasnejšega označevanje porekla za mešanice medu in sicer na način, da se  poleg  navedbe vsake države porekla zapiše tudi delež medu iz te države. Državna sekretarka je v razpravi poudarila, da so »predlagane rešitve glede označevanja mešanic medu pomemben korak v smeri zagotavljanja preglednosti za potrošnike ter v boju proti potvorbam medu.« V skladu z novim predlogom Direktive zajtrk bodo morale biti na embalaži medu navedene vse države izvora medu v padajočem vrstnem redu, skupaj s pripadajočim deležem medu v mešanici, na 5 odstotkov natančno. »Tudi prihodnje, belgijsko predsedstvo lahko računa na podporo in konstruktivnost Slovenije v nadaljevanju pogajanj z Evropskim parlamentom,« je še izpostavila državna sekretarka.

Komisija je danes predstavila tudi Predlog za posodobitev pravil EU o dobrobiti živali pri prevozu. Državna sekretarka Knez je v svoji intervenciji izpostavila, da Slovenija podpira nadgradnjo skupnih pravil glede prevoza živali, v prihodnosti pa daje prednost prevozu mesa, ki je tudi bolj ekonomičen in okoljsko naravnan ter ne povzroča dodatnega trpljenja živali, namenjenih za klanje. »Podpiramo ureditev minimalnih prostorskih zahtev, metode nadzora, strožje smernice za prevoz pri visokih temperaturah in navodila za prevoz najbolj ranljivih živali. Le tako se bo prispevalo k cilju, da se prevoz živali vrši na način, da se ne povzroča neupravičenega trpljenja.«

Ministri so v popoldanskem delu zasedanja razpravljali o prvem letu izvajanja strateškega načrta skupne kmetijske politike. Državna sekretarka je poudarila, da je bil začetek izvajanja težak, predvsem zaradi številnih novih intervencij in kratkega obdobja za pripravo izvedbe. Ob tem je dodala, da bo več pozornosti treba nameniti prilaganjem na podnebne spremembe ter upravljanju s tveganji. »Za to je Slovenija skupaj s Hrvaško že predlagala uvedbo ad hoc mehanizma v višini 2% nacionalnih alokacij strateških načrtov za naslavljanje kriz.« Ob koncu je izpostavila, da je kmetom potrebno zagotoviti stabilno okolje in predvidljivost za načrtovanje, še posebno v luči sprejemanja druge zakonodaje v EU. Svet se je seznanil tudi o situaciji na kmetijskih trgih zaradi ruske agresije na Ukrajino. Slovenija glede razmer na trgu deli oceno, da se trgi stabilizirajo, k čemur prispeva znižanje cen inputov ter umirjanje inflacije. Svet je danes obravnaval tudi predlog uredbe o pridelavi in trženju rastlinskega razmnoževalnega materiala v kmetijstvu in Predlog uredbe o pridelavi in trženju gozdnega reprodukcijskega materiala.