Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Pomemben korak za Lendavo, za Prekmurje in za celo Slovenijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je danes udeležil slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za izgradnjo Visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil farmacevtske družbe Lek v Lendavi. Gre za eno izmed najvišjih tujih neposrednih naložb v zgodovini Slovenije.
predsednik vlade s fantkom in modelom molekule

Premier dr. Golob ob položitvi temeljnega kamna za izgradnjo Visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 6

Predsednik vlade dr. Golob je ob tej priložnosti dejal, da gre za izjemno pomemben korak tako za Lendavo, kot tudi za Prekmurje in nenazadnje za celo Slovenijo. "Slovenija je izjemno privlačno okolje za tuje visokotehnološke naložbe, med drugim zaradi dobre infrastrukture. Privlačna, ker ima v resnici precej dobro razvojno okolje, imamo ljudi z znanjem, ki nam jih zavida cela Evropa," je poudaril predsednik vlade in dodal, da je Sandoz prepoznal Slovenijo kot svojo ključno točko, na kateri bo ne samo temeljil razvoj biozdravila, ampak gradil tudi svojo prihodnost. "Morda pretiravam, če rečem, da je prihodnost Sandoza odvisna od Slovenije, vendar mislim, da gre za zelo lepo simbiozo med obema in verjamem, da bomo to simbiozo znali izkoristiti v dobrobit obeh strani," je dejal premier. Spomnil je na besede, ki jih je izrekel na vrhu gospodarstva pretekli teden, ko je dejal, da smo pred tridesetimi leti sanjali, da bi postali Švica: "Na področju investicij v visoko tehnologijo biofarmacije nam je uspelo postati mala Švica. Danes si želim, da bi bil to zgled vsem ostalim območjem in področjem, ne samo regijam v Sloveniji, ampak tudi ostalim panogam." Spomnil je, da je Vlada Republike Slovenije povečala vlaganje v inovacije, znanost in razvoj: "In če je bilo teh v letu 2021 za 300 milijonov evrov, v lanskem letu za 350 milijonov, letos pa že 410 milijonov evrov, bo prihodnje leto teh sredstev za več kot 550 milijonov evrov," je izpostavil predsednik vlade in dodal, da: "S tem, ko vlagamo v znanost in razvoj, omogočamo, da se bodo podobne male Švice zgodile tudi na drugih področjih." Po prepričanju predsednika vlade lahko skozi znanost in razvoj ustvarjamo visokotehnološka delovna mesta, kjer bomo ustvarjali znanje, ki bo prepoznano v celem svetu in zaradi katerih bo kapital iz celega sveta pritekel v Slovenijo.

Vlada Republike Slovenije in Lek farmacevtska družba d.d., član skupine Sandoz, sta memorandum o soglasju (MoS) o načrtovani naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi podpisala marca letos. Naložbo Leka, sicer dolgoročnega strateškega vlagatelja, družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega podjetja, v Visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil je država podprla z neposredno investicijsko spodbudo. Ocenjena vrednost naložbe je predvidoma 400 milijonov evrov. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, s poudarkom na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo. Polno obratovanje proizvodnega centra z nizkimi okoljskimi vplivi je načrtovano ob koncu leta 2026.