Skoči do osrednje vsebine

Znanost in inovacije so ključ do večje blaginje slovenske družbe

Direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je na sedežu Italijanskega raziskovalnega sveta v Rimu pripravil dogodek "Znanost in inovacije, Slovenija in Italija" ob robu obiska ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije Igorja Papiča v Rimu.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije dr. Igor Papič se je v Rimu srečal z italijansko ministrico za univerze in raziskave Anno Mario Bernini, podpisala sta Memorandum o soglasju med ministrstvoma o sodelovanju na področju raziskav in inovacij.  "Slovenija in Italija na področju raziskovanja sodelujeta že leta. To, da sta Institut Jožef Stefan in CNR podpisala sporazum o znanstvenem sodelovanju, ki sta ga zdaj okronala še s podpisom petih izbranih projektov, in da smo danes podpisali tudi memorandum med Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvom za univerze in raziskave Italije o sodelovanju na področju raziskav in inovacij, je primer odlične nadgradnje povezanosti med državama. Še več, s strategijo internacionalizacije bomo to sodelovanje dodatno poglobili, saj je Italija med našimi najpomembnejšimi partnericami,« je ob podpisu dejal Papič.

Ob robu obiska je, na sedežu Italijanskega raziskovalnega sveta nagovoril tudi zbrane na dogodku "Znanost in inovacije, Slovenija in Italija", ki se je odvil na pobudo Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Minstrstvo za zunanje in evropske zadeve. Namenjen je bil promociji slovenske znanosti in inovacijam slovenskih podjetij.

Predstavilo se je pet slovensko-italijanskih znanstveno-raziskovalnih projektov s področij nanostrukturnih materialov in kvantnih znanosti, ki so bili izbrani na razpisu na podlagi Sporazuma o sodelovanju med Institut Jožef Stefan (IJS) in Italijanskega raziskovalnega sveta. V okviru sporazuma bosta znanstvena instituta krepila sodelovanje na področjih kvantnih znanosti, robotike, nanostrukturnih materialov, fuzije in fisije. Dogodka v Rimu so se udeležili raziskovalke in raziskovalci, ki sodelujejo v izbranih projektih ter vodstvo obeh nacionalnih znanstvenih inštitutov.

Posebna pozornost je bila namenjena inovacijam slovenskih podjetij s področja vodikovih tehnologij, krožnega gospodarstva, vesolja in uvajanja procesov Industrije 4.0. Povezovanje znanosti in gospodarstva je namreč ključno za razvoj slovenske družbe. Pot do razvoja in blaginje je višja dodana vrednost, kar lahko dosežemo le z večjimi vlaganji v raziskave in razvoj. V letu 2024 bo tako znanosti in inovacijam namenjenih največ sredstev v zgodovini Slovenije, tj. več kot pol milijarde evrov.

Številčno slovensko delegacijo so sestavljali raziskovalci in raziskovalke IJS, razvojno orientirana slovenska podjetja in občinski predstavniki. Dogodek so podprli Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo Krožno gospodarstvo, SRIP Tovarne Prihodnosti ter iniciativa Vodikova dolina Severnega Jadrana. Delegacija je bila organizirana v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija.