Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon podpisala sporazum o donaciji 1,5 mio evrov za humanitarno razminiranje v Ukrajini

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je danes v imenu Vlade RS podpisala sporazum o donaciji 1,5 milijona evrov, ki jih bo do konca leta Slovenija namenila za dejavnosti humanitarnega razminiranja Ukrajini. Ob podpisu je poudarila, da se Slovenija zaveda ogromnih potreb Ukrajine na področju razminiranja, zato podpira vse napore na njeni poti varne in trajnostne obnove.

Podpisa se je preko avdio--video povezave udeležila podpredsednica ukrajinske vlade, pristojna za gospodarske zadeve, Julija Sviridenko in se zahvalila za slovensko donacijo ter poudarila pomen humanitarnega razminiranja.

 Ministrica Fajon je zagotovila, da bo Slovenija še naprej podpirala Ukrajino na njeni evropski poti. “Tudi kot članica Varnostnega sveta si bomo prizadevali za pravičen in trajen mir v Ukrajini, ki bo temeljil na ponovni vzpostavitvi ozemeljske celovitosti Ukrajine”, je še poudarila ministrica.

Slovenija sredstva namenja za nakup opreme ali za druge dejavnosti humanitarnega razminiranja, pri čemer bo Ukrajina uporabila slovensko znanje in izkušnje ter preučila tehnologije in proizvodne zmogljivosti, ki jih lahko ponudi Slovenija. Sporazum je na ukrajinski strani podpisal veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.

Ukrajina je najbolj minirana država na svetu, skoraj tretjina njenega ozemlja je onesnaženega z minami, kasetnim strelivom in drugimi eksplozivnimi ostanki. Ogrožena sta kmetijska proizvodnja in varnost prebivalstva. Očiščenje ozemlja bo trajalo več let, zato bo humanitarno razminiranje ostalo eden najpomembnejših in najzahtevnejših korakov na poti k obnovi Ukrajine.

Donacija je del nadaljnje humanitarne pomoči, ki jo Slovenija namenja v letu 2023 za odpravo posledic vojne v Ukrajini. Poleg te donacije je Slovenija letos namenila sredstva projektom, strateškega partnerja za nujni humanitarni odziv Slovenske karitas (800.000 evrov), ki vključujejo obnovo javnih objektov za najbolj ranljive skupine, otroke in invalide, pomoč v hrani in psihosocialno pomoč otrokom. Sredstva je namenila tudi Fundaciji Olene Zelenske za obnovo Centralne mestne bolnišnice v Izjumu v Harkivski regiji (200.000 evrov) ter mednarodnim organizacijam preko humanitarnih prispevkov (Mednarodni odbor Rdečega križa - ICRC, Svetovni program za hrano - WFP in Svetovna zdravstveni organizaciji - WHO). Podpira tudi projekta ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti za protiminsko delovanje in za psihosocialno pomoč otrokom ter Centra za evropsko prihodnost (CEP) za usposabljanje ukrajinskih občin na področju povojne obnove.

Slovenija je za lajšanje posledic vojne Ukrajini v letošnjem letu skoraj podvojila sredstva za humanitarno pomoč.