Skoči do osrednje vsebine

Minister Marjan Šarec čestital najboljšim športnikom Slovenske vojske za leto 2023

V Športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani smo danes na prireditvi Športnik leta Slovenske vojske 2023 podelili priznanja najboljšim športnikom in športnicam v Slovenski vojski za leto 2023.

Prireditev je namenjena počastitvi dosežkov pripadnic in pripadnikov ter enot Slovenske vojske na tekmovanjih in prvenstvih v okviru Slovenske vojske ter dosežkov Športne enote Slovenske vojske – vrhunskih športnic in športnikov, na civilnih tekmovanjih najvišje ravni in mednarodnih vojaških tekmovanjih. Prireditve, na kateri smo zaznamovali tudi dan Športne enote Slovenske vojske, so se poleg športnikov in športnic udeležili tudi minister za obrambo Marjan Šarec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš, poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac.

Minister Marjan Šarec je čestital prejemnikom priznanj Športnik leta Slovenske vojske 2023 in v nagovoru poudaril: »Šport združuje, šteje ekipni duh, sodelovanje, v vrstah Slovenske vojske pa tudi spodbujanje domoljubja in ljubezni do domovine. In kaj je lepšega, ko vam domovina lahko izreče čestitke ob vaših uspehih.” Ob tem je minister še spomnil, da je Ministrstvo za obrambo med državnimi inštitucijami največji zaposlovalec vrhunskih športnic in športnikov, na kar smo zelo ponosni.

Športnice in športniki Slovenske vojske so se v letu 2023 izkazali z izjemnimi rezultati. Priznanje za najboljšega strelca je prejel štabni vodnik Aleš Žibret pred praporščakom Brankom Ovijačem in praporščakom Robertom Petračem.

Priznanje najboljše športnice si je prislužila štabna vodnica Valerija Lovrec pred stotnico Mojco Flerin Drevenšek in poddesetnico Jasmino Pitamic Vojska. Najboljši športnik Slovenske vojske za leto 2023 je postal poročnik Janko Kočevar pred naddesetnikom Alešem Žontarjem in vojakom Juretom Alešem. Priznanje najboljše enote na področju športa je prejel 132. gorski polk pred 10. pehotnim polkom in Športno enoto Slovenske vojske, medtem ko je bila najboljša v svoji kategoriji 1. brigada Slovenske vojske.

Ob tej priložnosti smo slovesno zaznamovali tudi dan Športne enote Slovenske vojske, ki je bila z odredbo ministra za obrambo ustanovljena 1. decembra 1994, danes pa zagotavlja podporo razvoju gibalnih sposobnosti, usposabljanjem na področju kondicijske vadbe in promociji športa v Slovenski vojski. Poveljnik Športne enote Slovenske vojske podpolkovnik Jure Velepec je v nagovoru izpostavil dosežke tako najboljših športnikov iz stalne sestave Slovenske vojske kot rezultate vrhunskih športnikov, zaposlenih v Športni enoti Slovenske vojske.

»Realizacija vseh teh uspehov ne bi bila mogoča brez izjemno kakovostnega in predanega dela tako poveljstva Športne enote kot tudi enot Slovenske vojske, ki so nam pri tem zagotavljale podporo,« je dejal podpolkovnik Velepec. Po njegovih besedah je v 29 letih Športna enota prešla uspešno razvojno pot in je danes ena izmed najprepoznavnejših enot Slovenske vojske.

Športna enota trenutno zaposluje 70 vrhunskih športnikov in trenerjev, nekateri med njimi so za svoje uspehe v letu 2023 prejeli odlikovanja in priznanja. Srebrno medaljo Športne enote sta prejela Tina Šutej in Nejc Žnidarčič, bronasto medaljo pa so prejeli Patrik Divkovič, Vita Lukan, Robert Markoja in Simon Oven. Za svoje delo sta Planinska zveza Slovenije in enota Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava prejela srebrno plaketo, podelili so tudi zahvalo poveljnika Športne enote. Prejeli so jo Tomaž Čopi, Urša Kragelj, Maja Mihalinec Zidar, Špela Rogelj, Matjaž Sluga, Rok Tršan in Anamari Klementina Velenšek.

Posnetek celotne prireditve si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.