Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo namenila humanitarno pomoč Fundaciji Olene Zelenske za obnovo bolnišnice v Izjumu

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo namenilo 200.000 evrov humanitarne pomoči Fundaciji Olene Zelenske za obnovo Centralne mestne bolnišnice v Izjumu. Pogodbo o donaciji sredstev sta danes podpisala generalna sekretarka v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve veleposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.
Generalna sekretarka veposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran po podpisu sporazuma

Generalna sekretarka veposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Projekt obnove mestne bolnišnice v Izjumu v Harkivski regiji je eden prednostnih projektov in največji infrastrukturni projekt fundacije. Bolnišnico je lani marca zadela topniška granata in popolnoma uničila prostore prvega in drugega nadstropja. 140.000 bolnikov je ostalo brez zdravstvene oskrbe, poleg tega je minirana okolica bolnišnice. Fundacija Olene Zelenske je ukrajinska dobrodelna fundacija, ki jo je ustanovila prva dama Ukrajine Olena Zelenska. Podpirajo jo številne države, mednarodne banke in organizacije ter posamezniki.

Donacija je del nadaljnje humanitarne pomoči, ki jo Slovenija namenja v letu 2023 za odpravo globalnih posledic vojne v Ukrajini. Poleg omenjene donacije je Slovenija finančno podprla projekte dosedanjega strateškega partnerja zunanjega ministrstva za nujni humanitarni odziv Slovenske karitas, ki je med drugim v Žitomirju obnovil dom za invalidno mladino, katerega odprtje je predvideno 8. decembra 2023. Prav tako je Slovenija namenila prispevke mednarodnim organizacijam za nujne humanitarne potrebe na področju zdravstva, za zdravila in medicinsko opremo ter za pobudo Žito iz Ukrajine oziroma blaženje prehranskih kriz po svetu, ki so posledica vojne v Ukrajini. Do konca leta bo z 1,5 milijona evrov finančno podprla dejavnosti humanitarnega razminiranja, ki jih je na mednarodnih konferencah najavila tekom letošnjega leta.

Slovenija je za lajšanje posledic vojne Ukrajini v letošnjem letu skoraj podvojila  sredstva za humanitarno pomoč.