Skoči do osrednje vsebine

Okrepitev sodelovanja z Višegrajskim patentnim inštitutom

Urad za intelektualno lastnino in Višegrajski patentni inštitut (VPI) sta danes sklenila Memorandum o soglasju. Cilj memoranduma je s skupnimi dejavnostmi podpreti inovacijske ekosisteme Slovenije in štirih držav VPI.
Direktorica Višegrajskega patentnega instituta Johanna Stadler in direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj ob podpisu memoranduma

Direktorica Višegrajskega patentnega instituta Johanna Stadler in direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj ob podpisu memoranduma | Avtor: Boštjan Lešnjak

1 / 2

VPI je meddržavna organizacija, ki so jo ustanovile države Višegrajske skupine za sodelovanje na področju patentov in deluje kot organ za mednarodno poizvedbo in predhodni preizkus v skladu s Pogodbo o sodelovanju na področju patentov (angleško Patent Cooperation Treaty - PCT).

VPI nudi tudi poizvedbe o novosti s predhodnim poročilom o patentibilnosti za ostale prijave in za izume, za katere (še) ni vložena prijava. Poročilo izdelajo v štirih tednih od prejete zahteve.

Memorandum, ki sta ga danes podpisali direktorica Višegrajskega patentnega instituta Johanna Stadler in direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj,  je podlaga za okrepitev sodelovanja obeh institucij na naslednjih področjih:

  • ozaveščanje o patentiranju (seminarji, simpoziji, znanstvena srečanja);
  • izmenjava strokovnjakov in medsebojna posvetovanja;
  • ozaveščanje o spodbudah in različnih vrstah podpore za izumitelje ter mala in srednje velika podjetja;
  • ozaveščanje glede storitev VPI na področju komercialnih poizvedb;
  • širjenje poznavanja možnosti imetnikov slovenskih nacionalnih patentov, da v uradnih postopkih pred slovenskim uradom uporabljajo storitev Poizvedba o novosti s predhodnim poročilom o patentibilnosti. 

Direktorica urada mag. Karin Žvokelj je ob podpisu izrazila zadovoljstvo nad krepitvijo sodelovanja in začetkom nadaljnjih skupnih projektov. Poudarila je, da je patentna politika eden ključnih temeljev sodobnih inovacijskih ekosistemov. Podpis memoranduma je del okrepljenega mednarodnega sodelovanja urada, ki si aktivno prizadeva za prenos dobrih praks in rešitev, ki so v pomoč in podporo slovenskemu gospodarstvu.