Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju Unije za Sredozemlje: "Vsi si želimo mir"

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Barceloni udeležila zasedanja ministrov za zunanje zadeve Unije za Sredozemlje, ki mu skupaj predsedujeta Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell in podpredsednik vlade ter minister za zunanje zadeve in izseljence Jordanije Ayman Safadi.

Čeprav sprva načrtovano kot obeležitev 15. obletnice delovanja in predstavitev dosežkov Unije za Sredozemlje, je bilo zasedanje v celoti namenjeno razpravam o dramatičnem dogajanju na Bližnjem Vzhodu.

Format Unije za Sredozemlje, ki združuje 43 držav članic, od tega 27 držav EU in 16 partnerskih držav iz južnega in vzhodnega Sredozemlja ter Balkana, je omogočil, da so se za mizo zbrali ključni igralci iz regije. Ministri so se strinjali, da je nujna umiritev razmer in ustavitev humanitarne krize z zagotavljanjem čim več nujne humanitarne pomoči.

Ministrica Fajon je s kolegi delila vtise in izkušnje iz nedavnega obiska v regiji. "Smo v kritičnem trenutku. Razmere v Gazi so grozljive. 7. oktober je bil pretresljiv dan za vse. Od tistega dne sta vsako uro ubiti dve materi, vsaki dve uri sedem žensk. Vsakih deset minut umre en otrok. Strašljiva statistika, ki kliče po ostri obsodbi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in zahteva premirje. Naša primarna naloga mora biti zaščita civilistov, zato Slovenija močno obsoja tudi teroristične napade Hamasa in poziva k čimprejšnji izpustitvi talcev. Vsi si želimo mir," je v razpravi poudarila ministrica. 

Obvestila je o znatnem povečanju humanitarne pomoči Slovenije Palestini. Opozorila je, da bo treba začeti razmišljati o prihodnosti Gaze in o mirovnem načrtu za trajni mir in stabilnost na Bližnjem Vzhodu: "Že zdaj moramo začeti delati za jutri. Za rešitev, ki bo zagotovila tudi varnost Izraelcev. In najboljše jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, predpogoj zanjo pa je stabilna in opolnomočena palestinska oblast," je povedala in dodala: "kultura sovraštva je nekaj, čemur se moramo odločno upreti. Ne smemo dovoliti vojne med dvema religijama, med judi in muslimani. Narediti moramo vse, da ne pademo v to past. Gre za več desetletni izraelsko-palestinski konflikt. Tako Izraelci kot Palestinci imajo pravico živeti v miru in dostojanstvu."

Ob robu zasedanja je ministrica Fajon opravila še ločena srečanja z generalnim sekretarjem Lige arabskih držav Ahmedom Abulom Gejtom, z generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Nasserjem Kamelom ter z ministroma za zunanje zadeve Irske in Libanona, Micheálom Martinom in Abdallahom Bou Habibom.

Ob izmenjavi mnenj o trenutni situaciji na Bližnjem Vzhodu, je ministrica dvostranska srečanja izkoristila tudi za promocijo univerze Evrosredozemske univerze (angleško Euro-Mediterranean University - EMUNI). "Več sodelovanja med narodi pomeni več razumevanja, vse pa se začne z mladimi in njihovim izobraževanjem. Slovenija gosti univerzo EMUNI, prednostni projekt Unije za Sredozemlje, zato se zavzemamo, da EMUNI dobi vidnejše mesto kot platforma za izmenjavo izkušenj med študenti in akademiki iz regije," je ob robu srečanj povedala Fajonova.

Ministrica Fajon bo danes, 27. novembra 2023, odpotovala v New York, kjer bo v sredo, 29. novembra 2023, sodelovala na odprti razpravi Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov (OZN) na temo konflikta na Bližnjem Vzhodu.