Skoči do osrednje vsebine

Porast spletnih prevar

V zadnjem času smo na uradu zaznali povečano število spletnih prevar, kjer se kot oškodovanci pojavljajo slovenske gospodarske družbe in fizične osebe.

Direktorske goljufije - spletne prevare, ki so aktualne za gospodarske subjekte

V tovrstnih prevarah beležimo predvsem tako imenovane direktorske goljufije, kjer se storilci lažno predstavijo za odgovorno osebo družbe (angleško Chief Executive Officer - CEO) oziroma poslovnega partnerja družbe in z lažnimi elektronskimi sporočili (angleško Business Email Compromise - BEC) zavedejo finančno službo družbe, da le-ta izvrši zahtevana plačila, najpogosteje v tujino, kjer je sledljivost nadaljnje porabe teh sredstev bistveno otežena. 

Svetujemo posebno previdnost in pozornost pri komunikaciji s poslovnimi partnerji (preveritev elektronske pošte, bančnih računov itd.), predvsem v smislu avtentičnosti podatkov, ki so predmet poslovnih transakcij.

Elektronsko bančništvo, investicijska vlaganja - spletne prevare, ki so aktualne za fizične osebe

Prav tako smo zaznali porast že znanih poskusov prevar, kjer storilci na podlagi preslepitve oškodovanca pridobijo osebne podatke za nepooblaščen vstop v njihovo elektronsko bančništvo. S tem se storilcem omogoči prosto razpolaganje z denarnimi sredstvi oškodovanca, ki so povečini takoj prenakazana v tujino, kjer je sledljivost nadaljnje porabe teh sredstev bistveno otežena.

Poleg navedenega so trenutno aktualne tudi tako imenovane investicijske prevare, kjer storilci z lažnimi obljubami visokih donosov vloženih sredstev preslepijo vlagatelje oziroma potencialne oškodovance. Pri tem gre večinoma za investicije oziroma nakupe kripto valut, pri čemer opažamo, da so žrtve lahko novi vlagatelji, ali pa tisti, ki so nekoč že trgovali na takšen ali podoben način. Slednje je morda za potencialne oškodovance še dodatna vzpodbuda za tovrstne investicije. Tudi tukaj gredo odtujena sredstva najpogosteje v tujino, kjer se v nadaljevanju večinoma razpršijo po kripto platformah, zato je ugotavljanje končnih prejemnikov sredstev zaenkrat še zelo oteženo.  

Svetujemo posebno previdnost in pozornost pri komunikaciji z neznanimi osebami, predvsem v smislu posredovanja osebnih podatkov, kot tudi morebitnih vlaganjih v obljubljene finančne investicije, ki so nemalokrat izmišljene.