Skoči do osrednje vsebine

Dr. Lev Vidmar med prejemniki prestižnih ERC projektov za utrditev samostojne raziskovalne kariere

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta za utrditev samostojne raziskovalne kariere (angleško European Research Council Consolidator Grant 2023). Med prejemniki je tudi dr. Lev Vidmar, ki bo vodil 2 milijona evrov vreden projekt z gostiteljsko ustanovo Institutom »Jožef Stefan« v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
Portretna fotografija dr. Leva Vidmarja.

Dr. Lev Vidmar. | Avtor: Marjan Verč

Za ta izjemni uspeh dr. Levu Vidmarju iskreno čestitamo.

Na razpis Evropskega raziskovalnega sveta za utrditev samostojne raziskovalne kariere je prispelo 2130 prijav z vsega sveta in po poglobljenem ocenjevalnem postopku so za financiranje izbrali 308 projektov. Med njimi je tudi dr. Lev Vidmar, ki bo vodil svoj 2 milijona evrov vreden petletni ERC projekt Boundary z gostiteljsko ustanovo Institutom »Jožef Stefan« in v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. 

 Dr. Lev Vidmar, ki je tudi habilitiran na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je svoj projekt Boundary – »Boundaries of quantum chaos« prijavil na ERC (angleško angleško European Research Council – ERC) panel za fiziko kondenzirane snovi. Na tem raziskovalnem področju je največ že pridobljenih ERC projektov v Sloveniji. Je pa projekt Boundary prvi s tega področja, ki ga bo vodil raziskovalec na karierni stopnji R3, ko samostojno razvija svoje raziskave, pridobiva finančna sredstva in vodi raziskovalno skupino. To je hkrati sedmi raziskovalni ERC projekt za Institut Jožef Stefan kot gostiteljsko ustanovo, ki je druga najuspešnejša ustanova v Sloveniji.  

Vzpostavitev ravnovesnega stanja iz neravnovesnega sledi določenim pravilom, ki veljajo za večino sistemov v naravi. Primer prehoda iz neravnovesnega stanja je termalizacija, pri kateri deli sistema z medsebojno izmenjavo energije dosežejo ravnovesno temperaturo. S prehodi iz neravnovesnih stanj se pogosto srečujemo v vsakdanjem življenju, denimo ko se kocka ledu stali v topli pijači in se ustvari temperaturno ravnovesje. Današnje razumevanje teh lastnosti na področju kvantnih sistemov je, da so posledica kaosa v kvantnih sistemih na atomski in pod atomski ravni. Kljub temu pa se nekateri sistemi ne podrejajo tem zakonitostim in kažejo drugačne lastnosti, ki niso skladne s teorijo kaosa. To vodi do prehoda med dvema različnima fazama oziroma tako imenovanega faznega prehoda: tisto, v kateri sistem termalizira in tisto v kateri ne termalizira. Na robu kvantnega kaosa torej lahko srečamo povsem novo vrsto faznih prehodov.

Osrednji namen projekta Boundary je preučiti dve trditvi: da se bližino faznega prehoda lahko zazna že v režimu, ki se zdi globoko v področju kaosa, ter da se ključne lastnosti faznega prehoda lahko opredeli kot univerzalne lastnosti časovnega spreminjanja kvantnih sistemov. Slednje bo omogočilo nov vpogled v razumevanje pogojev, kdaj zares pride do faznega prehoda in kdaj se ta pojavlja zgolj kot navidezna lastnost v majhnih kvantnih sistemih. Razumevanje teh prehodov lahko pripelje do inovacij na področjih, kot sta energetika, obdelava informacij in kvantno računalništvo.

Tako Slovenija nadaljuje uspešno pot pri prijavah na razpise ERC v Obzorju Evropa, ko na vsakem razpisu pridobimo vsaj en ERC projekt. Projekti ERC so izrednega pomena ne le za nosilce in nosilke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev kapacitete širše raziskovalne skupnosti. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti, karierni razvoj raziskovalcev in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da zagotovljena stabilna podpora prispeva k uspešnosti prijav, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila. Nekaj teh ukrepov je na svoji poti uspešno izkoristil tudi današnji dobitnik dr. Lev Vidmar, ki mu ob tej priložnosti še enkrat čestitamo in želimo veliko novih spoznanj pri izvedbi projekta Boundary ter uspešno utrditev samostojne raziskovalne poti.  

Seznam pridobljenih ERC projektov v Sloveniji