Skoči do osrednje vsebine

Veliki jesenski živilski seminar

V organizaciji Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije je potekal že tradicionalni veliki jesenski živilski seminar katerega osrednja tema je bila verifikacija sistema upravljanja varnosti živil.

Na seminarju je mag. Goran Grgić, iz Urada Republike Slovenije za meroslovje, predstavil področje tehtnic in sicer natančneje, kako zagotoviti ustrezne tehtnice, ki so na področju živilske industrije in zagotavljanja varnosti živil ter zaščite potrošnikov še posebej pomembne.

Tehtnica je merilni instrumentu, s katerim določamo maso (težo) predmetov. Uvodoma je predstavil kako delujejo, kakšne tipe tehtnic poznamo, na kaj je potrebno biti pozoren pri njihovi izbiri in kako se zagotavlja sledljivost meritev. V nadaljevanju je nato sledil poudarek na zahtevah za tehtnice, ki se overjajo, kot so zakonske zahteve  in ugotavljanju skladnosti tehtnic, ter s tem povezanimi oznakami na tehtnicah, rokih  in dokazilih. Za tehtnice, ki se kalibrirajo, je mag. Goran Grgić v svoji predstavitvi tudi zelo nadzorno v besedi in sliki predstavili določitve zahtev kalibracije, kalibracijski certifikat in njegovo vsebino, ter skladnost tehtnice s specifikacijami.