Skoči do osrednje vsebine

Pogovori državne sekretarke Sanje Štiglic v Washingtonu

Državna sekretarka Sanja Štiglic je 16. in 17. novembra 2023 vodila slovensko delegacijo, ki je v Washingtonu opravila politične konzultacije z ZDA o temah na dnevnem redu Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN).

Državna sekretarka se je ob tej priložnosti sestala z ameriškimi sogovorniki v State Departmentu ter Svetu za nacionalno varnost v Beli hiši ter izmenjala stališča glede najbolj aktualnih vprašanj v mednarodni skupnosti.

V pogovorih z ameriškimi sogovorniki v Washingtonu so bile predstavljene slovenske priprave in prioritete v času nestalnega članstva v VS OZN ter obravnavana vprašanja globalne in regionalne varnosti, med katerimi so prevladovale razmere na Bližnjem vzhodu, Zahodnem Balkanu in v Ukrajini.

Državi imata dobro razvit redni in vsebinski dialog o ključnih vprašanjih skupnega interesa. ZDA so naša najpomembnejša zunajevropska partnerska in zavezniška država, s katero imamo vzpostavljen tudi strateški dialog. Med poglavitnimi temami dvostranskega dialoga so politično, varnostno in gospodarsko sodelovanje, energetika, kibernetska varnost ter vprašanja, povezana z okoljem in podnebnimi spremembami.