Skoči do osrednje vsebine

Slovenija gostila 16. mednarodno konferenco ASEF o izobraževanju v dobi umetne inteligence

Med 13. in 15. novembrom 2023 je v Ljubljani potekala 16. mednarodna konferenca Azijsko – Evropske fundacije "Classroom Network", ki je bila namenjena razpravi o digitalizaciji izobraževanja v dobi umetne inteligence. Udeležence je nagovorila Maja Balant Slobodjanac, guvernerka Slovenije v Azijsko – Evropski Fundaciji iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki aktivno sodeluje pri fundaciji.

V svojem uvodnem nagovoru na mednarodni konferenci Azijsko – Evropske fundacije (angleško Asia–Europe Foundation – ASEF) je Maja Balant Slobodnjac, guvernerka Republike Slovenije v tej fundaciji, poudarila pomen konference, namenjene raziskovanju vloge in vpliva umetne inteligence na naš izobraževalni ekosistem: "Vse bolj se zavedamo, da se svet okoli nas neprestano spreminja in da bomo morali izobraževalne pristope prilagoditi temu dinamičnemu okolju. Zbrani smo iz različnih delov sveta, vsak z lastnim strokovnim znanjem, izkušnjami in vizijo. Naša skupna cilja sta raziskati, kako lahko izkoristimo potencial umetne inteligence za izboljšanje našega izobraževalnega sistema in se zavezati k soustvarjanju trajnostnih in inkluzivnih rešitev, nenazadnje, kako zagotoviti, da bo umetna inteligenca služila skupnemu dobremu in ne bo poglobila družbenih neenakosti."

Konferenca je vključevala predavanja, okrogle mize in delavnice. Udeleženci so obravnavali številne vidike, kot so globalni vpliv umetne inteligence na izobraževanje, etični vidiki umetne inteligence s humanističnega vidika in odgovornosti, povezane z uporabo orodij umetne inteligence pri poučevanju. Udeleženci so aktivno sodelovali v praktičnih delavnicah in pridobili praktična spoznanja na predavanjih, kot sta "Osnove umetne inteligence s tehnološkega vidika" in "Generativna umetna inteligenca v razredu". Praktične izkušnje pa so bile v ospredju na delavnici z naslovom "Izkušnje učiteljev z orodji umetne inteligence", kjer so učitelji delili svoje izkušnje pri vključevanju umetne inteligence v poučevanje.

Konferenca je ponudila tudi platformo za kritične razprave o "sedanjosti in prihodnosti digitalne preobrazbe izobraževanja, ki jo poganja umetna inteligenca", na kateri so mednarodni strokovnjaki izmenjali mnenja o trenutnem razvoju, ki zaznamuje učilnice po vsem svetu. Ta razprava ni ponudila le celovitega razumevanja trenutnega stanja umetne inteligence v izobraževanju, temveč je postavila temelje za predvidevanje prihodnje poti tega dinamičnega presečišča med tehnologijo in učenjem. Udeležba v razpravah je pokazala skupno zavezanost k spodbujanju pozitivnih sprememb v izobraževanju z odgovornim vključevanjem umetne inteligence. Udeleženci so lahko izmenjali spoznanja, razpravljali o izzivih in predstavili primere dobrih praks.

Konference se je udeležilo več kot 100 udeležencev iz 32 držav. Letne konference ASEF "Classroom Network" predstavljajo edinstveno priložnost za izmenjavo znanja in najnovejših dosežkov ter so odlična priložnost za vzpostavljanje novih raziskovalnih in poslovnih stikov, pa tudi za promocijo države gostiteljice. Konferenca tako predstavlja edinstveno priložnost za promocijo odličnosti Slovenije na področju razvoja umetne inteligence.

Konferenca ASEF "Classroom Network" že od leta 1998 vsako leto združuje ravnatelje, učitelje ter strokovnjake s področja izobraževanja iz Evrope in Azije. Njihov cilj je predstaviti najnovejše izobraževalne tehnologije ter vzpostaviti številna spletna šolska sodelovanja in izmenjave, ki vključujejo učitelje in učence iz 51 držav.