Skoči do osrednje vsebine

Slovenija vztrajno in odločno podpira okrepljeno sodelovanje med EU in Zahodnim Balkanom

Podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je pozno popoldan v Bruslju sodelovala na srečanju zunanjih ministrov Evropske unije in šestih držav Zahodnega Balkana. Že drugo skupno srečanje letos je bilo namenjeno poglabljanju sodelovanja med EU in zahodnobalkanskimi državami na področju skupne zunanje in varnostne politike.
Zunanji ministri EU in držav Zahodnega Balkana stojijo v vrstah eden poleg drugega

Zunanji ministri EU in držav Zahodnega Balkana | Avtor: EU

1 / 2

"Slovenija podpira okrepljeno sodelovanje Unije z državami Zahodnega Balkana na področju skupne zunanje in varnostne politike. Skupaj z Avstrijo, Češko, Grčijo, Hrvaško, Italijo in Slovaško smo pozvali k pripravi načrta za postopno, a pospešeno integracijo zahodnobalkanskih držav. Med drugim se zavzemamo za to, da bi lahko po uskladitvi svoje zunanje in varnostne politike z evropsko kot opazovalke sodelovale na naših zasedanjih. Samo z okrepljenimi vezmi se bomo uspešno spopadali z izzivi, ki so pred nami: od dezinformacij in hibridnih groženj do nezakonitih migracij," je ob robu srečanja povedala ministrica Fajon.

Ministrica Fajon je sicer že ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov spomnila, da je Slovenija izjemno angažirana pri iskanju zavezništev in podpore za napredek Zahodnega Balkana na evropski poti. Po predstavljenih poročilih o širitvi s strani Evropske komisije pretekli teden je ministrica pozvala tako Unijo kot Bosno in Hercegovino k okrepitvi vseh naporov, "da bi do konca leta lahko Bosna in Hercegovina začela pristopna pogajanja oziroma vsaj dobila zeleno luč, morda s pogoji, ob začetku naslednjega leta." "Ne le v primeru Bosne in Hercegovine, tudi ko gre za druge države Zahodnega Balkana je Slovenija zelo aktivna in pomagamo po najboljših močeh," je poudarila ministrica.

Ob robu srečanja zunanjih ministrov se je ministrica Fajon ločeno srečala z evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyjem. Strinjala sta se, da obstaja geostrateško okno priložnosti za širitev Unije na Zahodni Balkan. "Slovenija si bo še naprej prizadevala, da bo napredek zahodnobalkanskih držav potrjen tudi na srečanju EU voditeljev decembra v Bruslju," je ob robu srečanja povedala ministrica.