Skoči do osrednje vsebine

26. srečanje inovacijske skupnosti: Uporaba generativnih modelov s poudarkom na ChatGPT

Napovedujemo 26. srečanje inovacijske skupnosti, na katerem bomo gostili predavatelja z Instituta "Jožef Stefan", ki nam bo predstavil generativne modele in njihovo delovanje, na primeru ChatGPT. Pridružite se nam v četrtek, 16. 11. 2023, ob 13.00, na on-line predavanju.
26. srečanje inovacijske skupnosti

26. srečanje inovacijske skupnosti

Uporaba generativnih modelov je postala aktualna tema tako v raziskovalnem svetu in gospodarstvu, kakor tudi v javni upravi, zato je pomembno, da o njej izvemo kaj več.

Generativni modeli kot sta ChatGPT in Bard so odprto-dostopni modeli, s katerimi se uporabnik lahko “pogovarja”. Ti modeli so sposobni odgovarjati na vprašanja, povzemati besedilo in na sploh slediti navodilom, ki jih da uporabnik.

Medtem ko ChatGPT omogoča nov način dela, se moramo zavedati, da generativni modeli tudi “halucinirajo”, tj. generirajo odgovore, ki niso nujno resnični.

Na predavanju bomo spoznali, kaj so generativni modeli in kako si z njimi lahko pomagamo pri svojem delu.

Z nami bo g. Erik Novak, raziskovalec na Odseku za umetno inteligenco na Institutu »Jožef Stefan«, ki nam bo poskusil odgovoriti na naslednja vprašanja:

• Kaj so generativni modeli?
• Kako delujejo generativni jezikovni modeli?
• Kateri generativni jezikovni modeli trenutno obstajajo?
• Kaj so prednosti in slabosti generativnih jezikovnih modelov?
• Kako lahko uporabimo ChatGPT pri delu?

G. Novak se v svojih raziskavah osredotoča na obdelavo naravnega jezika, s poudarkom na analizi tiskovnih in realno-časovnih podatkov, merjenju podobnosti med dokumenti in izdelavi vizualizacij rezultatov tekstovne analize.

Prijave na on-line srečanje zbiramo na povezavi.