Skoči do osrednje vsebine

Pijači, za kateri je Hrvaška začasno prepovedala trženje, nista bili distribuirani v Slovenijo

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da lota dveh izdelkov, ki sta predmet umika iz hrvaškega trga, nista bila distribuirana na slovenski trg.

UVHVVR je bila s strani zastopnika za slovenski trg – podjetja Coca-Cola HBC Adria Hrvaška obveščena, da lota dveh izdelkov (brezalkoholni pijači Coca Cola Original Taste, 0,5l, plastenka; Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate, 0,33l) nista bila distribuirana na slovenski trg.

Včeraj je hrvaška pristojna oblast preko sistema EU RASFF (v angleščini Rapid Alert System for Food and Feed) objavila novico, da preiskujejo sum zastrupitve kot posledice zaužitje dveh živil zaradi česar je bil izveden začasni umik iz prometa, do prejema analiznih izvidov. Ko bodo znani rezultati analiz vsebine odvzetih vzorcev, bo informacija preko EU RASFF sistema dopolnjena.

UVHVVR je na podlagi informacije o zastrupitvi na Hrvaškem takoj preverila stanje tudi v Sloveniji, kjer trenutno ni zabeležen noben podoben primer težav po zaužitju vode oziroma brezalkoholne pijače. Pregled podatkov v sistemu EU RASFF, v katerem so razvidne notifikacije vseh držav članic EU o nevarnih oz. potencialno nevarnih živilih tudi kaže, da letos nobena država omenjenega živila še ni notificirala zaradi sporne sestave. Tudi s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Centra za zastrupitve UKC Ljubljana so nas seznanili, da nimajo zabeleženih podobnih primerov.