Skoči do osrednje vsebine

79. redna seja vlade

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki prepoveduje vse privlačne sadne, sladke in zeliščne arome v elektronskih cigaretah, razen okusa ali vonja tobaka ali mentola. Predlog zakona uvaja tudi prepoved kadilnic - torej popolno prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Uporaba elektronskih cigaret med otroci in mladimi strmo narašča. Večina mladostnikov pa začne uporabljati elektronske cigarete prav zaradi različnih arom. Vendar pa arome zmanjšujejo zaznavanje škodljivosti.  Arome lahko namreč ob vdihavanju povzročijo astmo, bronhitis in druge hude okvare pljuč ali celo smrt. Vse več raziskav kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete bistveno poveča verjetnost (tudi do štirikrat), da bodo začeli kaditi tudi običajne cigarete. Zato želimo zmanjšati privlačnost elektronskih cigaret predvsem med otroci in mladimi in tako zaščititi njihovo zdravje.

S predlogom  novele Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov se v nacionalno zakonodajo prenaša delegirano Direktivo Evropske Komisije (EU) 2022/2100 z dne 29. junija 2022 o spremembi Direktive 2014/40/EU Evropskega parlamenta in Sveta glede umika nekaterih izjem v zvezi z ogrevanimi tobačnimi izdelki. Ta prepoveduje značilne arome (na primer aromo sadja, začimb, zelišč, alkohola, bombonov, mentola ali vanilje) za ogrevane tobačne izdelke, kot to že sedaj velja za cigarete in tobak za zvijanje. Predlog zakona nadalje prepoveduje vse privlačne sadne, sladke in zeliščne arome tudi v elektronskih cigaretah, razen okusa ali vonja tobaka ali mentola.

Predlog zakona uvaja še nekatere druge dopolnitve. Prepoved kajenja v kadilnicah bo zagotovila  popolnejšo zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu v zaprtih javnih in delovnih prostorih. S tem bo Slovenija dosledneje izpolnila tudi zaveze Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom, katere pogodbenica smo že od leta 2005.   

Z namenom bolj učinkovitega izvajanja zakonodaje predlog zakona dopolnjuje tudi nekatere določbe nadzora in kazenske določbe, ki vključujejo sodelovanje več nadzornih organov in nove kršitve posameznikov. Med drugim posameznik ne bo smel prodajati tobačnih in povezanih izdelkov, pa tudi ne uvažati v večjih količinah. Zaradi učinkovitejšega izvajanja prepovedi prodaje preko interneta oziroma na daljavo predlog zakona tudi potrošniku prepoveduje pridobitev tobačnih in povezanih izdelkov na ta način.

Predlagani ukrepi bodo zaščitili zdravje vseh, predvsem pa otrok in mladostnikov, in prispevali k uresničevanju Strategije za zmanjšanje posledic rabe tobaka »Za Slovenijo brez tobaka.«

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel na novinarski konferenci po seji vlade

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel na novinarski konferenci po seji vlade | Avtor: Daniel Novakovič/STA