Skoči do osrednje vsebine

Na Brdu pri Kranju se je začelo 33. zasedanje Stalne mešane slovensko – bavarske komisije

Na Brdu pri Kranju se je začelo dvodnevno 33. zasedanje Stalne mešane slovensko – bavarske komisije, ki je najstarejša oblika mednarodnega sodelovanja Slovenije. V letu 2025 bo praznovala 50. obletnico delovanja in tokratno zasedanje je namenjeno tudi pripravam na ta pomemben dogodek. Člane komisije je uvodoma nagovoril državni sekretar Marko Štucin.

Bavarska je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije med vsemi zveznimi deželami Nemčije. Obseg blagovne menjave med Slovenijo in Bavarsko je lani znašal skoraj 3,4 milijarde evrov, kar predstavlja skoraj četrtino celotne blagovne menjave z Nemčijo in tudi letošnje številke potrjujejo nadaljnji trend rasti.

Tokratno zasedanje je priložnost za izmenjavo pogledov na aktualne izzive, s katerimi se soočamo. "Odnosi med Slovenijo in Bavarsko so tradicionalno prijateljski. Imamo veliko skupnih interesov, ki v veliki meri temeljijo na podobnostih – od mentalitete, geografskih danosti, do deljenja pogledov na številne mednarodno relevantne teme. Odlično sodelujemo tudi na političnem, gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem kot tudi na področjih kmetijstva, okolja, notranjih zadev in pravosodja. Pomemben povezovalni element v odnosih med Slovenijo in Bavarsko je tudi številna slovenska skupnost na Bavarskem. Prepričan sem, da bo tudi tokratno zasedanje prineslo konkretne in za obe strani koristne dogovore," je poudaril državni sekretar Štucin v svojem nagovoru članom komisije.

Predsedujoča slovensko-bavarski komisiji na slovenski strani veleposlanica Ksenija Škrilec je ob začetku plenarnega zasedanja poudarila, da "z zadovoljstvom ugotavljamo, da sodelovanje med Slovenijo in Bavarsko ni le črka na papirju, kar dokazuje tudi predvidena nadgradnja sodelovanja med Pediatrično kliniko in Herzzentrum München in memorandum o sodelovanju med Vesolje-Si in Isar Aerospace, ki bo podpisan drugi dan zasedanja. Potenciali naše komisije so tako od človeka do vesolja". 

Člani komisije so si tako v okviru prvega dne zasedanja ogledali Pediatrično kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je bil pod pokroviteljstvom Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki sopredseduje slovensko – bavarski mešani komisiji, podpisan dogovor med Pediatrično kliniko in Herzzentrum München o okrepitvi strokovne izmenjave. "Znotraj komisije smo uspeli dogovoriti medinstitucionalno podporo sodelovanju med UKC Ljubljana in munchenskim srčnim centrom, vodilno zdravstveno ustanovo na področju zdravljenja oseb s srčnimi napakami. Še posebej me veseli, da bodo v muchenskem centru opravljali tudi operacije na otrokih, kar je zaradi izpada možnosti operacij v Izraelu še posebej pomembno," je v izjavi za medije ob robu podpisa dogovora poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Drugi dan zasedanja, 9. novembra 2023, si bodo člani slovensko-bavarske komisije na Upravi za pomorstvo v Kopru ogledali prikaz vloge satelitov pri požarih, suši in poplavah v zadnjih dveh letih v Sloveniji in predstavitev sodelovanja med Isar Aerospace in Vesolje-SI. Sledil bo podpis Memoranduma o sodelovanju med Vesolje-SI in Isar Aerospace. Center odličnosti Vesolje-SI je člane komisije presentil še s sebkom iz vesolja s pomočjo slovenskega satelita.

Dogovor med centrom odločnosti Vesolje-SI in Isar Aerospace, dosežen v okviru slovensko-bavarske komisije, je eden od ključnih korakov udejanjanja vesoljske strategije centra odličnosti Vesolje-SI in predvideva sodelovanje v treh fazah. Vizija dogovora vključuje: 1.) skupno slovensko-bavarsko vesoljsko misijo do leta 2025, 2.) postavitev slovensko-bavarskega sistema (SI-BAV) mikrosatelitov (2026-2027) v podporo podnebnim ukrepom in akcijski agendi Združenih narodov za vodo, in 3.) od leta 2028 nadgradnjo sistema z usklajeno proizvodnjo satelitov, raket in digitalnih dvojčkov.

Sodelovanje med Slovenijo in Bavarsko se odvija na vseh področjih in potenciala je še veliko. Na tem zasedanju izpostavljena projekta potrjujeta priložnosti, ki jih nosi slovensko-bavarsko sodelovanje pri gospodarskem in družbenem razvoju obeh družb. Partnersko sodelovanje pri razvijanju najnaprednejših tehnologij lahko na podlagi talenta in vzajemne inspiracije ob podpori vlad uresničuje projekte, ki prispevajo tudi h konkurenčnosti evropskega gospodarstva in k reševanju globalnih izzivov.

Slovensko-bavarska mešana komisija, ki obstaja že 48 let, je najstarejša oblika mednarodnega sodelovanja Slovenije kot subjekta v mednarodnem političnem prostoru. Trenutno ji sopredsedujeta veleposlanica mag. Ksenija Škrilec na slovenski in Stefan Schumann na bavarski strani.