Skoči do osrednje vsebine

Drugo zasedanje Stalnega odbora Alpske konvencije

Na sedežu Stalnega sekretariata Alpske konvencije v Bolzanu je med 6. in 8. novembrom 2023 potekalo 77. zasedanje Stalnega odbora Alpske konvencije, drugo v času slovenskega predsedovanja konvenciji. Nosilna tema zasedanja, ki ga je vodil mag. Emil Ferjančič, je bila biotska raznovrstnost, ki je ena prednostnih tem slovenskega predsedovanja.
skupinska fotografija udeležencev zasedanja

V italijanskem Bolzanu je potekalo 77. zasedanje Stalnega odbora Alpske konference, drugo v času slovenskega predsedovanja | Avtor: Stalni sekretariat Alpske konvencije

1 / 3

Slovensko predsedstvo je prisotnim predstavnikom pogodbenic Alpske konvencije in njenih opazovalk predstavilo svoje dosedanje aktivnost, vključno s poročilom z mednarodne konference Šole za podnebne ukrepe v Alpah, ki je bila izvedena v okviru prioritete predsedovanja "Izobraževanje za podnebne spremembe".

V sklopu prioritete "Kakovost življenja" so bili predstavljeni tehnično poročilo s področja kakovosti življenja ter izsledki vse-alpske raziskave o kakovosti življenja, v kateri je sodelovalo več kot 3000 anketirancev.

Področje biotske raznovrstnosti sta obravnavali dve točki dnevnega reda: prva je bila posvečena aktivnostim slovenskega predsedovanja, vključno s pripravami na mednarodno konferenco, ki bo v Sloveniji potekala v juniju 2024, druga pa širši tematiki biotske raznovrstnosti, kot aktivnosti Večletnega programa dela Alpske konvencije. Svojo predstavitev omenjeni temi je prispeval tudi Rok Černe, iz slovenskega Zavoda za gozdove, ki vodi Delovno skupino za velike zveri in prostoživeče parkljarje v Alpah.

Stalni odbor je med drugim obravnaval tudi priprave na tako imenovani Alpski Teden, ki ga v Sloveniji jeseni 2024 pripravljajo deležniki Alpske konvencije. Dogodek sodi že v sklop predpriprav na XVIII. Alpsko konferenco, ki jo bo Ministrstvo za naravne vire in prostor gostilo januarja 2025 na Brdu pri Kranju.

Več podrobnosti o aktivnostih in projektih med slovenskim predsedovanjem je objavljenih na spletni strani Slovensko predsedovanje Alpski konvenciji 2023–2024.