Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca »Šole za podnebne ukrepe v Alpah«

do
Bohinj, Hotel Jezero
Slovensko predsedstvo Alpske konvencije vas obvešča, da bo 28. in 29.septembra 2023 v Bohinju organizirana mednarodna konferenca z naslovom »Šole za podnebne ukrepe v Alpah«. Poudarek konference je na šolskem izobraževanju (za učence od petega do devetnajstega leta starosti), o blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje.

Konferenca naslavlja različne oblike izobraževanja v šolah - tako formalnega kot neformalnega; v učilnicah ali na prostem, ob upoštevanju specifike alpskega okolja.

Ob prihodu udeležencev je 27. septembra predvideno neformalno druženje. Konferenca se bo začela 28. septembra zjutraj s predstavitvijo izvedbe pedagoškega pristopa in načina dela Centra šolskih in obšolskih dejavnosti v Bohinju. Udeleženci se bodo seznanili z izvajanjem pedagoške dejavnosti v naravi s poudarkom na podnebnih spremembah. Slavnostni nagovor na konferenci bo imel prof. dr. Gregor Torkar, profesor na Univerzi v Ljubljani.

Konferenca bo sestavljena iz treh delov:

  • predstavitev različnih vidikov dela CŠOD (Center šolskih in obšolskih dejavnosti);
  • formalni (po učnem načrtu), pristopi k poučevanju podnebnih sprememb v Alpskih državah;
  • neformalno poučevanje o podnebnih spremembah v šolah alpskih držav

Drugi dan konference, 29. septembra dopoldan, je predvideno delo udeležencev v skupinah glede nadaljnjih možnosti poučevanja o podnebnih spremembah v Alpah. V nadaljevanju konference bodo predstavljeni ključni zaključki, ki bodo slovenskemu predsedstvu v pomoč pri oblikovanju prispevka na temo izobraževanja o podnebnih spremembah v Alpah za XVIII. Alpsko konferenco.

Konferenca o okoljskem izobraževanju je v prvi vrsti namenjena izobraževalcem s področja podnebnih sprememb, trajnosti in okolja, pedagoškim delavcem, učiteljem, odločevalcem s področja izobraževanja, regionalnim in državnim upravam ter drugim zainteresiranim posameznikom.

Konferenca bo potekala v Hotelu Jezero v Bohinju. Prijave preko povezave:  Schools for climate action in the Alps (office.com)

Prosimo, delite to informacijo s svojimi kolegi, pedagoškimi delavci in z vsemi, ki se ukvarjajo z izobraževanjem na področju podnebnih sprememb in za katere verjamete, da bi jih konferenca zanimala.