Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjančič s predstavniki občinskih združenj podpisal dogovor o povprečnini

Minister za finance Klemen Boštjančič je s predstavniki občinskih združenj danes podpisal dogovor o višini povprečnine za prihodnji dve leti in dodatnem financiranju stroškov dela v javnih zavodih.
Minister in predstavniki občinskih združenj sedijo za mizo in podpisujejo dogovor, poleg njih stoji svetovalka za odnose z mediji, ki moderira dogodek

Vladimir Prebilič iz Skupnosti občin Slovenije, minister Klemen Boštjančič, Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije in Peter Dermol iz Združenja mestnih občin Slovenije podpisujejo dogovor o povprečnini | Avtor: Ministrstvo za finance

Dogovor so poleg ministra Boštjančiča, ki začasno opravlja tudi vlogo ministra za javno upravo, podpisali še Peter Dermol iz Združenja mestnih občin Slovenije, Vladimir Prebilič iz Skupnosti občin Slovenije in Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije.

Povprečnina bo v letih 2024 in 2025 znašala 725 evrov, občine pa bodo poleg tega prejele še sredstva za kritje višjih stroškov dela - prihodnje leto bodo za ta namen prejele 20 milijonov evrov, leta 2025 pa 34 milijonov evrov. Ta sredstva bodo občine dobile v različnih zneskih zaradi rasti stroškov dela v javnih zavodih.

V prihodnjih mesecih bodo stekli tudi pogovori o prenovi Zakona o financiranju občin, vlada pa ima potrebe občin v mislih tudi pri pripravi zakona o obnovi po nedavnih uničujočih poplavah.

Dogovor med vlado in občinami je sledil daljšim in konstruktivnim pogovorom predstavnikom ministrstev za finance in za javno upravo ter občinskih združenj.

Vlada je prisluhnila argumentom občin, slednje pa so razumele javnofinančne omejitve države v trenutnih razmerah, ki jih zaznamujeta sanacija škode in obnova po avgustovskih poplavah.

Minister za finance Klemen Boštjančič pozdravlja podpis dogovora: "Z njim nihče ne more biti povsem zadovoljen, a vsi smo zadovoljni, da smo ga sklenili. Sredstva so omejena in vesel sem, da so združenja na koncu to tudi razumela."