Skoči do osrednje vsebine

Tanja Fajon: "Želim si, da bi bila leta 2030 EU razširjena, opolnomočena in bolj angažirana v svetu"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v Berlinu sodelovala na ministrski konferenci z naslovom "Večja in močnejša Unija", ki jo je gostila nemška zvezna ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock. Udeleženci so razpravljali o tem, kako se lahko EU in njene prihodnje članice čim bolj pripravijo na širitev, ki je v novi geopolitični realnosti postala nujnost.

Ministrica Fajon je v razpravi na konferenci uvodoma izrazila podporo Slovenije širitvi EU, ki lahko okrepi politično in gospodarsko težo EU v svetu. Povedala je, da je širitev v novi geopolitični realnosti dobila nov zagon in postala naša geostrateška prednostna naloga: "Zdaj moramo izkoristiti ta politični trenutek in do konca desetletja zgraditi Evropo, ki bo močnejša in enotna." Ob tem je dodala, da je 'Blejska zaveza' priložnost za drugačno razmišljanje – "za EU, da pokaže zavezanost širitvi, in za države kandidatke, da opravijo svoje delo. Širitev je strateška zaveza".

Kot enega od možnih korakov za pospešitev širitvene politike je ministrica izpostavila pospešeno ali postopno vključevanje držav kandidatk v politike EU in v enotni evropski trg. Pri tem je poudarila, da bi morali biti učinki tega hitro vidni in oprijemljivi. "Podpiram implementacijo statusa opazovalke za države kandidatke v Svetu za zunanje zadeve ali v Evropskem parlamentu. Širitev EU mora postati bolj konkretna za državljane držav kandidatk," je še povedala ministrica.

V nadaljevanju razprave je predstavila tudi vizijo razširjene EU po letu 2030, ki bi bila bolj angažirana v svetu, predvsem pri soočanju z globalnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, nezakonite migracije in terorizem, in bi si hkrati prizadevala za povečanje evropske suverenosti in zavarovanje dobavnih verig. "Želim si, da bi bila leta 2030 EU razširjena, opolnomočena in bolj angažirana v svetu," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon je zaključila, da bosta širitev in poglabljanje EU morali potekati sočasno. V okviru notranjih prilagoditev EU bo treba preučiti posledice širitve za določene politike EU in njihovo financiranje ter za institucionalni ustroj EU, vključno s krepitvijo mehanizmov za zaščito vladavine prava.

Razprava, ki jo je gostila nemška zunanja ministrica Baerbock, in na kateri sta poleg ministrice Tanje Fajon sodelovala tudi zunanji minister Ukrajine Dmytro Kuleba in zunanji minister Severne Makedonije Bujar Osmani, je sledila razpravam na neformalnih srečanjih Sveta za splošne zadeve in Evropskega sveta med španskim predsedovanjem Svetu EU. Razprava je pomembna tudi v luči priprav na decembrsko srečanje evropskih voditeljev.

Ob robu konference bo ministrica Tanja Fajon opravila tudi dvostransko srečanje z ministrom za zunanje zadeve Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem.