Skoči do osrednje vsebine

Ob dnevu suverenosti v Cerkljah ob Krki podelili visoka vojaška priznanja

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki potekala osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti s povišanjem častnikov in podčastnikov ter podelitvijo napredovanj vojaških uslužbencev v razredih in potrditev v njih.

Hkrati so priznanja Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske prejeli tako posamezni pripadnice in pripadniki kot tudi enote, predvsem tisti, ki so vidni pečat s svojim delom, strokovnostjo in predanostjo pustili v času soočanja s posledicami poplav v letošnjem avgustu in njihove sanacije.

Med prejemniki so načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš, poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, med enotami pa 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske. V čin kapitana je bil povišan kapitan bojne ladje Boris Geršak, podeljena mu je bila brigadirska sablja.

Zbrane sta nagovorila obrambni minister Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš, ki je najprej izpostavil pomen dneva suverenosti: »Dan je priložnost, da se spomnimo vseh, ki so skozi stoletja verjeli v samostojno Slovenijo, in vseh, ki jo s svojim izjemnim prispevkom gradijo. Med njimi so tudi tisti, ki so nedavno vidno in odločno pomagali v poplavah reševati ljudi, njihovo imetje ter izvajali pomoč pri intervencijah. Podobno kot so naši predniki pomagali braniti našo domovino v času njenega osamosvajanja.«

Minister Marjan Šarec je izpostavil, da smo takrat, ko je zadnji vojak JLA zapustil naše ozemlje, lahko rekli, da sami obvladujemo svoj teritorij in da naša vojska v slovenskem jeziku brani slovenski narod. »Nimajo vsi narodi priložnosti živeti v svoji državi in sami odločati o svoji usodi. Mi, Slovenci, pa smo to dosegli,« je dejal minister in poudaril, da Slovenija ni osamljen otok, saj smo v Evropski uniji ter v družbi držav zveze Nato, ki so se odločile za kolektivno obrambo ter za to, da čuvajo druga drugo pred vsemi nevarnostmi, ki nam pretijo v današnjem sodobnem, nepredvidljivem in nevarnem svetu.

»Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske varnosti. Varnost pa je temelj razvoja, sobivanja in uspešnega razvoja naroda tudi v prihodnje. Lanski požar na Krasu in letošnje ujme so pokazale, da brez Slovenske vojske sistem zaščite in reševanja ne more delovati, ni celosten in ne more biti učinkovit,« je minister Marjan Šarec izpostavil pomen Slovenske vojske in svoj govor sklenil z naslednjimi besedami: »15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske je naredil vse, da je preprečil žrtve, ki bi jih lahko šteli s trimestnimi številkami. Slovenski državljani in državljanke smo lahko ponosni, da imamo take pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki so pripravljeni dati tudi življenje, najprej za sočloveka, nato pa tudi za domovino.«

Slovesnosti so sicer potekale po vseh vojašnicah Slovenske vojske v tednu, ko Republika Slovenija 25. oktobra praznuje dan spomina na odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije leta 1991. Leta 2015 je ta mejnik razglasila kot državni praznik – dan suverenosti.

Posnetek celotne slovesnosti si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.