Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon zunanjemu ministru Moldavije izrazila podporo evropski perspektivi Moldavije

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v telefonskem pogovoru z zunanjim ministrom Moldavije Nicujem Popescujem spomnila, da Slovenija in Moldavija ravno danes obeležujeta 30 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Ministrica Fajon je v pogovoru izrazila podporo Slovenije evropski perspektivi Moldavije in njenim prizadevanjem na poti v EU. V luči skorajšnjega poročila Evropske komisije, ki bo podalo oceno o napredku Moldavije, je poudarila napredek moldavskih oblasti pri izpolnjevanju ključnih reformnih prioritet.

"Slovenija spodbuja Moldavijo k nadaljevanju zastavljenih reform, posebej na področjih vladavine prava, pravosodja in boja proti korupciji, in ji bo tudi v prihodnje stala ob strani z zagotavljanjem pomoči."

Ministrica Fajon je izrazila solidarnost s prebivalci Moldavije, ki se zaradi ruske agresije na Ukrajino soočajo z negativnimi posledicami na energetskem, varnostnem, gospodarskem in humanitarnem področju. Zavzela se je za nadaljevanje evropske pomoči Moldaviji pri blaženju učinkov in krepitvi njene odpornosti.

Ob koncu pogovora je ministrica poudarila pomen obojestranske zavezanosti nadaljevanju političnega dialoga v duhu iskanja priložnosti za krepitev dvostranskega sodelovanja.

"Dobre prijateljske vezi, temelječe na zaupanju in medsebojnem spoštovanju med narodoma, bomo še krepili," je napovedala ministrica Fajon.