Skoči do osrednje vsebine

Vlada in občine z dogovorom o povprečnini

Vlada je z občinskimi združenji danes dosegla dogovor o višini povprečnine za prihodnji dve leti in dodatnem financiranju stroškov dela v javnih zavodih.
Govorci stojijo za govorniškim pultom in dajejo izjavo za medije, v ozadju sta zastavi Slovenije in Evropske unije

Minister za finance Klemen Boštjančič, predsednik vlade Robert Golob, Zoran Janković iz Združenja mestnih občin Slovenije, Gregor Macedoni iz Skupnosti občin Slovenije in Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije | Avtor: Ministrstvo za finance

Povprečnina bo v letih 2024 in 2025 znašala 725 evrov. S tem bo usklajen predlog Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025, ki je trenutno v parlamentarnem postopku, v prihodnjih mesecih pa bodo stekli tudi pogovori o prenovi Zakona o financiranju občin.

Občine bodo poleg tega prihodnje leto prejele še 20 milijonov evrov za kritje višjih stroškov dela, leta 2025 pa 34 milijonov evrov. Ta sredstva bodo občine dobile v različnih zneskih zaradi rasti stroškov dela v javnih zavodih.

Dogovor, dosežen na sestanku predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za finance Klemna Boštjančiča s predstavniki občinskih združenj, sledi daljšim in konstruktivnim pogovorom predstavnikom ministrstev za finance in za javno upravo ter občinskih združenj.

Vlada je prisluhnila argumentom občin, slednje pa so razumele javnofinančne omejitve države v trenutnih razmerah, ki jih zaznamujeta sanacija škode in obnova po avgustovskih poplavah.

Minister za finance Klemen Boštjančič je pozdravil dosežen kompromis. "Z njim nihče ne more biti povsem zadovoljen, a vsi smo zadovoljni, da smo ga sklenili. Sredstva so omejena in vesel sem, da so združenja na koncu to tudi razumela," je še dejal po pogovorih.