Skoči do osrednje vsebine

V Bosni in Hercegovini regionalna vaja na temo obsežnih poplav

Ekipa Civilne zaščite Republike Slovenije se z današnjim dnem v Brčkem v Bosni in Hercegovini udeležuje praktične štiridnevne regionalne vaje Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za jugovzhodno Evropo (angleško Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe – DPPI SEE). Slovensko ekipo vodi Branko Sojer iz Uprave za zaščito in reševanje.

Scenarij vaje, na kateri sodeluje deset enot iz držav članic Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za jugovzhodno Evropo (DPPI SEE), predvideva obsežne poplave, ki močno prizadenejo prebivalstvo in kritično infrastrukturo v kombinaciji z električnim mrkom in padcem zunanjih temperatur. Bosna in Hercegovina zato zaprosi za mednarodno pomoč v obliki enot in opreme.

Vaje se udeležuje začasni sestav Civilne zaščite Republike Slovenije, sestavljen iz vodstva enote in operativnega dela, ki bo izvajal naloge na področju razvoja logističnih procesov, nastanitvenih kapacitet in izvajanja nalog z brezpilotnimi zrakoplovi.

Navedena regionalna pobuda, v kateri aktivno sodeluje Uprava za zaščito in reševanje, je najpomembnejša na področju varstva pred naravni in drugimi nesrečami v jugovzhodni Evropi. Kot regionalna mreža krepi dvostransko in večstransko sodelovanje med državami članicami na področju pripravljenosti na nesreče in njihovega preprečevanja. Spodbuja izmenjavo informacij, znanja in dobrih praks.

Skupinska fotografija udeležencev vaje pred odhodom

Vaje se udeležuje začasni sestav Civilne zaščite Republike Slovenije, sestavljen iz vodstva enote in operativnega dela | Avtor: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

1 / 2