Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Tanja Fajon: Zeleni prehod prinaša tudi priložnosti za slovenska podjetja

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je za uvod v 20. obletnico članstva Slovenije v Evropski uniji organiziralo prvo razpravo "Narejeno v Evropi, narejeno v Sloveniji", tokrat na temo prihodnosti industrije v pogojih zelenega prehoda. Ministrica Tanja Fajon je uvodoma spomnila, da poleg prednosti z državami članicami delimo tudi izzive kot so podnebne spremembe in zeleni prehod.
Sogovorniki med razpravo
1 / 3

"Zasledovanje ciljev zelenega prehoda in podnebnih ciljev je mogoče gledati iz dveh perspektiv: kot dodatno obremenitev evropskih podjetij in zmanjševanje njihove konkurenčnosti, po drugi strani pa kot priložnost, da EU in z njo Slovenija postane vodilna sila na področju naprednih zelenih tehnologij in s tem hkrati tudi zmanjša svojo odvisnost od uvoza energije," je uvodoma poudarila ministrica Tanja Fajon.

Sledila je razprava, v kateri so poleg ministrice Fajon sodelovali državni sekretar v Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport in predstavniki gospodarstva Matevž Frangež, dr. Uroš Merc iz podjetja Bisol Group, Tanja Skaza iz podjetja Plastika Skaza, dr. Iztok Seljak iz podjetja Hidria in Marko Drobnič iz podjetja Talum. Razpravo je moderiral glavni urednik časnika Finance, Peter Frankl.

Sogovorniki so se strinjali, da da je priložnosti pri zelenem prehodu veliko, a so hkrati tudi izzivi, ki jih bomo v Evropi morali nasloviti, še posebej v teh zahtevnih (globalnih) okoliščinah, s katerimi se soočamo. Evropa velja za vodilno svetovno silo v smislu svojega pristopa, ko gre za vprašanja trajnosti in trajnostnega življenja– z gospodarskega, socialnega  in okolijskega vidika. Predstavniki industrije so izpostavili tudi pomen zagotavljanja enakih konkurenčnih pogojev s tretjimi državami in na pomen povezovanja med podjetji.

"Zavedanje, da je prehod v brezogljlično družbo nujnost, se krepi. Letošnje poplave so boleč prikaz škode in stroškov za podjetja, ki so lahko povezani s podnebnimi spremembami," je poudarila ministrica Tanja Fajon.

Državni sekretar Matevž Frangež je povedal, da na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport pripravljajo novo slovensko gospodarsko vizijo, "da postanemo nov evropski hub za inovacije naprednih tehnologij".

Zeleni prehod torej lahko prinaša tudi priložnosti, vendar ne bo lahka naloga za številne panoge. "Ko govorimo o pravičnem zelenem prehodu, moramo pomisliti, tudi na to, da nikogar ne pustimo zadaj," je izpostavila ministrica Fajon.

Današnja razprava je prva v seriji posvetovanj z zainteresirano javnostjo glede ključnih izzivov, s katerimi se sooča Evropska unija in posledično tudi Slovenija. Naslednja okrogla miza v organizaciji ministrstva za zunanje in evropske zadeve je predvidena konec novembra.

Pogled na polno dvorano poslušalcev
1 / 2