Skoči do osrednje vsebine

Izboljšanje izvajanja ciljev trajnostnega razvoja z verodostojnimi geoprostorskimi podatki

V prostorih Evropskega parlamenta v Strasburgu je 18. oktobra 2023 potekal sestanek članov izvršilnega odbora Evropskega regijskega odbora za globalno upravljanje s prostorskimi podatki (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management - UN GGIM Evropa) s predstavniki Evropskega parlamenta.

Namen srečanja je bil pokazati vlogo uradnih nacionalnih prostorskih podatkov pri spremljanju in izvajanju ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj zapisanih v Agendi 2030. Dogodek, ki je potekal pod pokroviteljstvom Cristiana Bușoija, predsednika Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) (v angleščini), ki je v uvodnem nagovoru izpostavil zavedanje odbora o pomenu kakovostnih in enostavno dostopnih prostorskih podatkov za vodenje politik in spremljanje stanja v prostoru.

Colin Bray, direktor irske geodetske uprave ( v angleščini) in predsednik EuroGeographics-a (v angleščini) je v svoji predstavitvi opisal aktivnosti združenja, ki s projektom Odprti zemljevid Evrope (angleško Open Map for Europe - OME2) povezuje ljudi in kraje za zagotovitev trajnostnega, varnejšega in pravičnejšega sveta. Izpostavil je pomembno vlogo nacionalnih organov za kartografijo, kataster in zemljiške knjige.

Sébastien Soriano iz Nacionalnega inštituta za geografske in gozdne informacije Francije (v angleščini) je predstavil nekaj primerov uporabe in povezovanja prostorskih podatkov v Franciji.

Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave in predsednik izvršilnega odbora strokovnjakov za globalno upravljanje z geoprostorskimi informacijami UN GGIM Evropa (v angleščini) je v svojem nagovoru predstavil aktivnosti UN GGIM Evropa in pomen geoprostorskih podatkov, ki so sestavni del trdnejšega in bolj vključujočega razvojnega okvira za obdobje po letu 2030.

Sledile so predstavitve treh študiji primerov članov EuroGeographicsa in sicer:

V razpravi, ki je sledila, so bili oblikovani sklepi v smeri možnih oblik bodočega sodelovanja in sicer pri pripravi resolucije Evropskega parlamenta o pomenu in vlogi uradnih geoprostorskih podatkov pri sprejemanju odločitev v EU.