Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Benedejčič prejel visoko ukrajinsko odlikovanje

Na podlagi odloka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je izredni in pooblaščeni veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran dr. Andreju Benedejčiču, državnemu sekretarju za nacionalno in mednarodno varnost, podelil red princa Jaroslava Modrega.
Državni sekretar dr. Benedejčič prejel visoko ukrajinsko odlikovanje

Državni sekretar dr. Benedejčič prejel visoko ukrajinsko odlikovanje | Avtor: Žan Kolman/Kabinet predsednika vlade

1 / 4

Visoko priznanje je dr. Benedejčič prejel za pomemben osebni prispevek h krepitvi meddržavnega sodelovanja, podpori državne suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ter za promocijo ukrajinske države v svetu.

V svojem zahvalnem nagovoru je državni sekretar spomnil na vezi, ki družijo Slovence in Ukrajince, med drugim na podobno zgodovinsko izkušnjo. Oba naroda sta se v preteklosti morala boriti za svojo pravico do obstoja in samobitnost. Zato sta si celo osebni zgodbi njunih največjih pesnikov in sodobnikov, Franceta Prešerna in Tarasa Ševčenka, tako zelo podobni. Oba sta bila namreč preganjana zaradi vere v naravno lepoto in pravico svojih jezikov do obstoja.

Dr. Benedejčič je spomnil tudi na pripadnike ukrajinske civilne zaščite, ki jih je pred dobrima dvema mesecema ukrajinska stran poslala v Slovenijo za odpravljanje posledic avgustovske ujme. Pri gesti Ukrajine je šlo za primer resnične vzajemnosti in dejansko solidarnost v akciji. Tudi zato bo Slovenija, tako kot doslej, Ukrajini stala ob strani v njenem pravičnem boju. Pri tem ne gre le za mednarodno pravo, temveč tudi za pomoč sorodnemu narodu.

Prireditve so se udeležili številni visoki predstavniki, vključno s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom.