Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: “Odločitev o ukrepih ni politična, je strokovna.”

Predsednik vlade dr. Robert Golob je z ministricami in ministri danes obiskal Savinjsko regijo, kjer se je srečal z župani, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Obisk je začel v občini Braslovče, kjer si je pred srečanjem z županom Tomažem Žoharjem ogledal morebitne lokacije nadomestitvene gradnje v Rakovljah. Stroka namreč ocenjuje, da je varnost prebivalcev iz naselja Letuš ogrožena.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po pogovorih z županom in predstavniki hidrološke stroke povedal, da v občini Braslovče ne bo potekalo zgolj odpravljanje posledic poplav, ampak bo skozi obnovo in razvoj celotno okolje postalo bolj odporno na bodoče nesreče, pa tudi bolj privlačno za bivanje in življenje ljudi.

“Slišali smo strokovnjake, ki so imeli v zadnjih mesecih nalogo, da preučijo stopnjo ogroženosti življenj in premoženja. To je kriterij, na podlagi katerega se bomo odločali,” je izpostavil predsednik vlade in dodal, da ta kriterij velja tako za ogroženost zaradi poplav v Braslovčah kot tudi za ogroženost zaradi plazov v nekaterih drugih občinah, npr. naselju Struge v Lučah.

Ob tem je izpostavil, da Slovenija zakonsko ni bila pripravljena na naravne nesreče takšnih razsežnosti, čeprav smo se v preteklosti že soočili s hudimi lokalnimi naravnimi nesrečami, kot npr. plazom v Logu pod Mangartom in poplavami v Železnikih. Takrat je trajalo leto dni, da so strokovnjaki prišli do končnih strokovnih rešitev. “Leto dni so bili ljudje v negotovosti. Tokrat ne bo trajalo leto dni,” je dejal predsednik vlade in zagotovil, da bodo v prihodnjem tednu strokovnjaki obiskali poseljena območja in ljudem podali strokovna pojasnila glede stopnje ogroženosti posameznega območja oz. hiše.

Po besedah premiera odločitev o nadaljnjih ukrepih ni politična: “O tem mora odločati stroka. Ekspertna mnenja bodo v prihodnjem tednu predstavljena na odborih krajanov.”

V nadaljevanju obiska je predsednik vlade z ministrsko ekipo sodeloval v posvetu s savinjskimi župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Povedal je, da je vlada osredotočena na spremembe zakonodaje, saj trenutna zakonodaja ne omogoča izvajanja strokovno najustreznejših ukrepov.

Premier je poudaril, da je prvič v zgodovini država občinam v celoti povrnila intervencijske stroške. Občinam v Savinjski regiji je namenila več kot 20,5 milijonov evrov. Poleg tega bodo občine v Savinjski regiji za ocenjeno škodo na občinski lastnini oziroma infrastrukturi prejele predplačila v skupni višini več kot 56 milijonov evrov. Predplačila v vrednosti 21,2 milijona evrov je že prejelo 6 savinjskih občin, preostale pa bodo sredstva prejele v kratkem. Prav tako je bilo 287 podjetjem v Savinjski regiji že izplačanih skoraj 21,5 milijona evrov predplačil povračila škode v gospodarstvu.

Za povrnitev škode ljudem pa bo vlada pripravila novelo interventnega zakona, s katero bodo omogočena predplačila za sanacijo škode, ki so jo posamezniki prijavili v sistem Ajda. V zakonu bo opredeljena tudi nadomestitvena gradnja: “Strokovnjaki bodo ocenili varnost objektov. Ko bo znan seznam objektov, ki niso več varni za bivanje, bomo poskrbeli za nadomestitvene gradnje,” je poudaril premier.

Predsednik vlade je z ministri in ministricami obisk na Savinjskem sklenil s sejo vlade v Žalcu.