Skoči do osrednje vsebine

Ljubljanski manifest branja na višji ravni in obisk sejemskih stojnic

Po uspešnem odprtju 75. Frankfurtskega knjižnega sejma in sprejemu Slovenije kot častne gostje smo danes v Frankfurtu predstavili Ljubljanski manifest branja na višji ravni.

Pred tem sta se zjutraj na bilateralnem srečanju v slovenskem paviljonu sestali ministrica dr. Asta Vrečko in nemška ministrica za kulturo in medije Claudia Roth. Med drugim sta govorili o različnih možnostih promocije in krepitve avtorjev, založnikov in ostalih deležnikov na področju literature. 

Slovenska in nemška ministrica sta se nato skupaj odpravili k odru Srečka Kosovela, kjer je potekala predstavitev Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni na kateri sta tudi sodelovali. Manifest poudarja pomen knjižnega branja v zaslonski dobi in je eden od stebrov slovenskega programa Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Zbrane je v kratkem video nagovoru pozdravila tudi pisateljica  Margaret Atwood.

»Branje zgodb pomeni potapljanje v svetove in stvarnosti, ki niso naše lastne. Tako širimo svoj miselni horizont, pa tudi besedni zaklad, vse to pa vodi k razvijanju pravega razumevanja drugega. S tem raste naša strpnost in tako ostajamo odprti za dialog.

Zmanjševanje bralnih sposobnosti in navad je globalni pojav. Zaradi zavedanja, kako pomembno je branje tako za posameznike kot skupnosti in s tem za celotno družbo, je Slovenija, častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu, za glavno temo Ljubljanskega manifesta izbrala branje na visoki ravni,« je med drugim v svojem nagovoru poudarila ministrica dr. Asta Vrečko.

Ljubljanski manifest so priznani strokovnjaki in dva od avtorjev predstavili že 10. oktobra v Cankarjevem domu.

Po predstavitvi Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni se je ministrica dr. Asta Vrečko v družbi predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar odpravila na ogled stojnic. Na ogledu se jima je pridružila direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (JAK) Katja Stergar. V slovenskem paviljonu se je trlo ljudi, prav tako na dopoldanskih dogodkih, kar nakazuje, da je Slovenija častna gostja uspešna in prepoznavna na knjižnem sejmu v Frankfurtu.