Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo namenila dodatni humanitarni prispevek za humanitarno krizo v Gazi

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep, da bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu namenila dodatnih 500.000 evrov za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu na območju Gaze.

Slovenija je v letošnjem letu prizadetemu prebivalstvu na območju Gaze preko Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu že namenila 300.000 evrov za humanitarno pomoč. Dodatno je vlada včeraj, 16. oktobra 2023, sprejela sklep, s katerim bo agenciji namenila še 500.000 evrov sredstev. Skupaj je torej Slovenija v letu 2023 za to območje namenila 800.000 evrov humanitarne pomoči.

Slovenija je za palestinske prebivalce na območju Gaze in Zahodnega brega od leta 2010 namenila 3.326.071 evrov humanitarne in razvojne pomoči. Sredstva so bila namenjena predvsem za humanitarne projekte zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije palestinskih otrok, za izobraževanja strokovnjakov s področja rehabilitacije in nudenja psihosocialne pomoči ter za humanitarne prispevke Agenciji Organizacije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem.