Skoči do osrednje vsebine

V Mariboru v uporabo predan avtomobil za izvajanje paliativne oskrbe na terenu

Enota za paliativno oskrbo Oddelka za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC MB), je s strani Ministrstva za zdravje prejela nov avtomobil za potrebe dela mobilne enote.

Z novo pridobljenim električnim vozilom (Citroën eC4) bodo najtežjim bolnikom v občini še dodatno zmanjšali obremenjevanje z dodatnimi in marsikdaj nepotrebnimi prevozi v bolnišnico. Tako bodo lahko lajšali težave, s katerimi se težko bolni soočajo ob iztekanju življenja v okolju, kjer prebivajo ali na njihovem domu, in tako pomagajo ohranjati človeško dostojanstvo bolnikov do zadnjega dne življenja, svojcem pa stojijo ob strani tudi po izgubi bližnjih.

Državni sekretar Marjan Pintar je ob tem dejal: "Paliativna oskrba bolnikom in njihovim svojcem predstavlja tolažbo, da v najtežjih trenutkih niso ostali sami, zato bo krepitev te veje medicine v Sloveniji nujno potrebna."

Pod okriljem Ministrstva za zdravje gre za sofinanciranje nakupa prenosne medicinske in zaščitne osebne opreme v okviru projekta 'Krepitev paliativnih mobilnih timov', katere predmet je tudi zagotovitev vozil za namen izvajanja mobilne paliativne oskrbe. V kratkem bo zdravstvenim zavodom predanih še sedem tovrstnih vozil.

Projekt sofinancira Evropska unija v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.