Skoči do osrednje vsebine

Podpisan Sporazum o ustanovitvi Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

Ob robu Berlinskega procesa v Tirani je bil podpisan Sporazum o ustanovitvi Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu kot mednarodne organizacije. S tem je bil postavljen temelj za dolgoročno regionalno stičišče za usposabljanje in sodelovanje strokovnjakov na področjih kibernetske varnosti, pregona kibernetskega kriminala in mednarodnega sodelovanja.
Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, črnogorski predsednik vlade Dritan Abazović in francoska državna ministrica za Evropo Laurence Boone podpisujejo sporazum

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, črnogorski predsednik vlade Dritan Abazović in francoska državna ministrica za Evropo Laurence Boone | Avtor: Vlada Črne gore

1 / 3

Sporazum o ustanovitvi Centra za Kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Centre – WB3C) je bil podpisan s strani predsednice Nataše Pirc Musar, francoske državne ministrice za Evropo Laurence Boone in črnogorskega predsednika vlade Dritana Abazovića. K članstvu v mednarodni organizaciji so povabljene ostale države Zahodnega Balkana, druge partnerske države in mednarodne organizacije, ki delujejo v regiji.

Slovenija in Francija sta se v partnerstvu s Črno goro zavezali h krepitvi kibernetske odpornosti na Zahodnem Balkanu kot pomembnemu dejavniku stabilnosti v regiji in napredka držav na poti v EU. Pri tem ambicioznem projektu s podporo zaenkrat sodelujejo slovenski in francoski strokovnjaki ter strokovnjaki iz regije. K sodelovanju je center pritegnil tudi univerze, s ciljem razvoja akademskih programov na omenjenih področjih. Center je z majem 2023 že pričel z aktivnostmi urjenj, v kratkem pa je predviden začetek delovanja v novih prostorih Tehnološkega in znanstvenega parka v Podgorici, ki deluje v okviru Univerze v Črni Gori.