Skoči do osrednje vsebine

138. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, da bo namenila humanitarna prispevka v skupni vrednosti 570.000 evrov za obravnavo humanitarnih kriz v Gazi in v Gorskem Karabahu. Sprejela je tudi sklep o sodelovanju Slovenije v pobudi z naslovom "Prizadevanja za dan miru" ter imenovala državna sekretarja v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vlada bo namenila humanitarni prispevek za humanitarno krizo v Gazi in v Gorskem Karabahu

Vlada je sprejela sklep, da bo namenila humanitarna prispevka v skupni vrednosti 570.000 evrov za obravnavo humanitarnih kriz v Gazi in v Gorskem Karabahu.

Gre za prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (angleško United Nations Relief and Works Agency –UNRWA) v skupni vrednosti 500.000 evrov, za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu na območju Gaze in Mednarodnemu odboru Rdečega križa (angleško International Committee of the Red Cross – ICRC) v skupni vrednosti 70.000 evrov, za humanitarno krizo v Gorskem Karabahu.

Armenija je po avgustovskih poplavah v Sloveniji sporočila, da bi se na slovenski mednarodni poziv za finančno pomoč odzvala z donacijo v višini 50.000 evrov. Vlada Republike Slovenije Vladi Republike Armenije predlaga, da nameravano donacijo nameni za potrebe obravnave humanitarne krize v Gorskem Karabahu. 

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Slovenija bo sodelovala v pobudi "Prizadevanja za dan miru" na Bližnjem vzhodu

Vlada je sprejela sklep o sodelovanju Slovenije v pobudi z naslovom "Prizadevanja za dan miru", ki je namenjena pripravi konkretnih ukrepov, s katerimi bi Izraelcem in Palestincem jasno pokazali podporo, ki jo bodo dobili po sprejemu mirovnega sporazuma. Slovenija bo kot podpornica pobude sodelovala v vseh treh delovnih skupinah za podporo miru, ki bodo obravnavale področja varnosti, gospodarstva, okolja in človekove dimenzije.

Pobuda je bila oblikovana na ministrskem dogodku ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki so ga organizirali zunanji ministri EU, Saudove Arabije, Egipta in Jordanije ter generalni sekretar Lige arabskih držav. Na dogodku je v imenu Slovenije sodelovala tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Zunanja ministrica Belgije Hadja Lahbib bo predvidoma 13. in 14. novembra 2023 v Bruslju gostila srečanje, na katerem bodo z delom začele tri delovne skupine, ki se bodo ukvarjale s pripravo elementov za oblikovanje tako imenovanega "paketa za podporo miru." Slovenija bo dejavno sodelovala v pobudi in na zasedanjih delovnih skupin, saj podpira vsa prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Vlada imenovala državna sekretarja v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Vlada je izdala odločbo, s katero se Eva Knez, z 18. oktobrom 2023 imenuje za državno sekretarko v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vlada je izdala odločbo, s katero se dr. Blaž Germšek, z dnem 23. oktober 2023, imenuje za državnega sekretarja v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano